Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemő és a kisded alvási szokásai

A csecsemő és a kisded alvási szokásai

A gyermek az első időben rövid, rendszertelen megszakításokkal átalussza a nappalt és az éjszakát. Ahogyan múlnak a hónapok, úgy vág mindinkább egybe a leghosszabb alvási időszak az éjszakai órákkal, és hosszabbodik a gyermek ébren töltött ideje napközben. Nem egyformák a kisbabák, ne essünk kétségbe, ha a mienknél hosszabb időbe telik, míg átalussza az éjszakát.
Különböztessük meg a nappalt az éjszakától. Segítsük megtanítani a gyermeket arra, hogy mikor van a játék ideje és mikor az alvásé. Napközben tehetjük a babakocsiba, vagy a mózeskosárba aludni, s a gyermekágyat használjuk kizárólag az éjszakai alváshoz. A babakocsit kitolhatjuk teraszra, vagy kertbe egy árnyékos részre lefedve hálóval a rovarok ellen. Ha sír, vegyük fel, s ébren töltött idejében tegyük meg, ami tőlünk telik; töltsük ki játékkal és gondos figyelemmel nappali óráit.
Éjszakára csavarjuk be a gyermeket a takarójába, nehogy ide-oda zötykölődő lábai ébresszék fel, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy az éjszakai alvása a kiságyban történjen. Ha éjszaka még felébred szopni a baba, akkor ne kapcsoljunk nagy villanyt, elég félhomály az etetéshez. Éjjel ne pelenkázzuk át (csak ha nagyon muszáj), ne beszéljünk hozzá sokat; szoptatás után tegyük vissza az ágyába, s hagyjuk, hogy magától visszaaludjon. A gyermek hamarosan megtanulja, hogy az éjszakai evés csak letudni-való feladat, nem a társas érintkezés ideje, és amint elmúlnak a hetek, a gyermek alvási rendje egyre közelebb kerül a felnőttekéhez.
Hat hónapos kortól az esti lefekvés egyre fontosabb szertartássá válik a gyermek napirendjében; el kell fáradnia, meg kell érnie a lefektetésre ahhoz, hogy átaludja az éjszakát. Szüksége van valamennyi nappali alvásra, hogy energiát gyűjtsön tevékeny életéhez, de túl sokáig ne engedjük szundikálni. Engedélyezzünk neki minden szundításra két órát (maximum), aztán keltsük fel. Lehet,hogy morcos lesz, és zavart, ha mélyen aludt, ezért hagyjunk neki időt bőven, mielőtt foglalkozni kezdünk vele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás