Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Amikor a gyermek enni tanul

Amikor a gyermek enni tanul

A gyermek előbb akar egyedül enni, mint ahogy valójában képes rá. De akármennyi piszokkal is jár – készüljünk fel rá, hogy az étel szétkenődik az arcán, ruháján, haján, és a padlón -, és bármennyire is elhúzódik az étkezés ideje, azért mégis bátorítsuk erre minden módon, mert ez az első igazi lépése az önállósulás útján. Legyünk nagyon türelmesek az étkezések ideje alatt, mert ha a gyermek számára ezek valóban érdekes és örömteli alkalmak, akkor a jövőben valószínűleg kevesebb problémával kell megküzdenünk, ami az evést és az étkezést illeti.
A hét hónapos gyermek már határozott erőfeszítéseket tesz arra irányulóan, hogy egyedül egyen, de mivel még ügyetlen, nem tudja az ételt önállóan a szájába tenni. Ha mi etetjük is, hagyjuk, hogy próbálkozzon saját maga is a kanalazással. Össze fogja ugyan kenni az arcát, de így kezdi megtanulni, hogyan kell egyedül enni. Legyen kéznél tiszta törlőkendő, amivel meg tudjuk törölni a baba kezét, arcát. Az étkezés elején mi etessük a gyermeket, majd ha már csillapodott az éhsége, akkor engedjük őt is érvényesülni. „Dolgozzunk” két kanállal! Az egyik kanállal etessünk, a másikkal hagyjuk, hogy ügyeskedjen a gyermek.
Ha merészek vagyunk, hagyhatjuk azt is, hogy a gyermek elmerüljön az élvezetekben. Ha már megette majdnem a teljes adagját, tegyük elé a tálkát a benne maradt étellel. Hagyjuk, hogy maga fejezze be az étkezését, akár kiskanállal próbálkozva, akár két kis kezecskéje segítségével. Így biztosan tetszeni fog neki az, hogy önállóan „adagolhatja” magának az ételt. A szilárd étel után minden esetben kínáljuk meg a gyermeket folyadékkal csőrös pohárból,vagy bögréből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás