Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az elválasztás menete, ismerkedés az első ízekkel

Az elválasztás menete, ismerkedés az első ízekkel

Négy hónapos korában a gyermek hajlamos a szilárd étel befogadására, de várhatunk 5-6 hónapos koráig, ha úgy látjuk, hogy csupán a tej teszi boldoggá. Arra gondoljunk, hogy az első hetekben csak a kanállal fogyasztott étel eszméjéhez szoktatjuk a gyermeket; a tej még ellátja őt mindazzal a tápanyaggal, amire szüksége van. Kezdjük a reggeli vagy déli etetésnél, és ne a délutáni szoptatásnál, hátha a változás annyira feldúlja, hogy megzavarja az éjszakáját és vele a mienkét is. Több hajlandóságot mutat a gyermek az együttműködésre, ha engedjük, hogy előbb csillapítsa az első éhségét; tehát a rendes szopást, vagy üvegből ivást osszuk kétfelé, és „szendvicsként” ékeljük közbe az egy teáskanálnyi bébi rizst, vagy gyümölcspürét. Ez az egész eljárás akár egy órát is igénybe vehet.
Az első kóstolgatáshoz vegyük ölünkbe a babát. Egy kiskanálra, annak is éppen csak a hegyére tegyünk a baba számára elkészített ételből. Tegyük a gyermek ajkai közé a kanalat, így le tudja róla szopogatni az ételt. Ne próbáljuk a szájába nyomni a kanalat, úgy nem fog sikerülni, el fogja utasítani. Ha kicsorog a szájából az étel, kaparjuk azt össze a kiskanállal, majd próbáljuk meg ismét megkínálni vele. Ha így is fanyalog az új ételtől a kicsi, akkor dugjuk a tiszta ujjunk végét az ételbe, és engedjük, hogy onnan szopogassa le a baba. Amennyiben így is tiltakozik, lehetséges, hogy nem ízlik neki az ennivaló. Eleinte meglepi az új íz, az új élmény, ezért legyünk türelemmel, és szóljunk hozzá bátorító szavakkal. Hamar felfedezi a baba az új élményt, s napról napra szívesebben elfogadja a szilárd ételt.
Az elválasztás és áttérés szilárd ételre nagyban függ a gyermek vérmérsékletétől. Ne próbáljuk siettetni. Lépésről lépésre haladjunk, és egyik lépéstől a másikig adjunk neki időt arra, hogy hozzászokjon az új ízekhez, a szilárd halmazállapotú ételekhez. Szem előtt kell tartani azt is, ha szoptatunk, hogy csak fokozatosan csökkenthetjük a tejtermelésünket. Egyszerre csak egy szopásunkat hagyjuk el, és a következővel várjunk legalább három napot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A “jó” gyermek

Ha a gyermek jól érzi magát, és elégedett, akkor elfogadhatóan viselkedik. De minden gyermek ki …

Hozzászólás