Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemők érzelmeinek kialakulása

A csecsemők érzelmeinek kialakulása

Mikor kezdenek kialakulni a csecsemők érzelmei?
A babák már néhány órával a születés után tanújelét adják bizonyos érzelmeknek. Már ekkor örömüket lelik az édes ízekben, egyes tapintási ingerekben és az olyan tevékenységekben, mint a himbálózás vagy a szopás. Rossz érzést keltenek viszont bennük az erős fényingerek, a zaj, a keserű ízek és illatok, valamint egy sor testi inger. Már a legkisebb csecsemőknél is előfordul néha, hogy felgyorsul a szívverésük, ha túlingerlik őket – a felnőtteknél ez a leggyakrabban előforduló élettani stresszreakció.
A valódi érzelmek, amelyekben a testi érzetek és a tapasztalatok, valamint az emlékezet is szerepet játszanak, csak nyolc hónapos kor körül jelennek meg. A kisbabák ebben a korban kezdik érzékelni az ok-okozati összefüggéseket, s így csalódottságot éreznek olyankor, amikor a vágyaik nem teljesülnek. Az ilyen korú gyermekek már felismerik az össze nem illő dolgokat, például amikor a szülő mókás arcot vág, s ezeken jókat mulatnak.
Valamikor 18 hónapos kor körül érik el a gyermek agyának és idegrendszerének kapcsolatai azt a fejlettségi szintet, amely már lehetővé teszi a bonyolultabb érzelmek megjelenését. A büszkeség, a szégyen, a zavar, a bűntudat képességével a gyermek elindul az érzelmi fejlődés útján az önfegyelem és a tudatos életvezetés elsajátítása felé.
E kor betöltése után már teljes összképet kaphatunk gyermekünk érzelmi fejlődési fokáról. Biztosak lehetünk abban, ha csalódott vagy örül, megfelelően értésünkre adja ezt.
Amennyiben rendellenes módon gyermekünk nem reagál kellőképpen a szélsőséges dolgokra és közönyös marad, azonnal forduljunk orvoshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás