Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az iskola előtti tanulás

Az iskola előtti tanulás

A gyerekek hihetetlenül sok mindent megtanulnak, mire iskolába kerülnek. Az iskola előtti tanulást számos kutató tanulmányozta. A legnagyobb hatásúnak a svájci Jean Piaget eredményei bizonyultak. Piaget egyik kulcsszava az asszimiláció, amelynek során a gyermek megemészti új tapasztalatait, a másik pedig az akkomodáció, vagyis az a mód, ahogyan a gyermek felülvizsgálja saját reakcióit, alkalmazkodva egyre táguló világához.
Piaget szerint az élet első 24 hónapjában az érzékszervi-mozgásos értelem révén folyik a tanulás. Ez a környezettel való folyamatos kölcsönhatást jelenti, amelynek során a kisgyermek minden lehetőséget kipróbál, hogy lássa, beválik-e. Az érzékszervi-mozgásos tanulás fejlődésének hat szakasza van.
Az első hónapban az újszülött szinte valamennyi tevékenységét reflexek irányítják, azaz nem képes tudatosan ellenőrizni azokat. A második szakaszban (1-4 hónapos korban) a csecsemő képessé válik arra, hogy szándékosan ismételjen bizonyos reflexszerű mozdulatokat, például a szopást vagy a markolást.
A harmadik szakaszban (4-8 hó-napos korban) a kisbaba fel tud idézni és meg tud ismételni tanult mozdulatokat: rázza vagy ütögeti a játékát, hogy zajt keltsen. A negyedik szakasz során (8-12 hónapos korban) már utánozni is tudja mások egyszerű tevékenységeit – például grimaszolósdit játszik a szüleivel. Az ötödik szakasz idején (12-18 hónapos korban) a már járni is tudó gyermek eljut a problémamegoldás küszöbére: ő maga fizikailag kipróbálja valamely probléma néhány lehetséges megoldását, bár azt még nem tudja, melyik a helyes.
Piaget az érzékszervi-mozgásos értelem utolsó, 18-24 hónapos korban lejátszódó szakaszát a szimbolikus gondolkodás kezdetének tekinti. A kicsi ekkor már gondolatban is kipróbál egyes cselekedeteket. E szakasz beköszönte után a gyermek értelmi fejlődése újabb nagy ugrást tesz. Megtanul beszélni, szerepjátékokat játszani, megérti a „tegnap” és a „holnap” közötti különbséget, s felfogja, hogy a dolgok akkor is léteznek, amikor nem is látjuk őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply