Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / A depresszív hangulatzavar tipusai

A depresszív hangulatzavar tipusai

Reaktív depresszió
Ez egy válasz olyan eseményekre, amelyekkel nem boldogul. Ilyen események lehetnek például: egy szeretett személy elvesztése, munkahely elvesztése, nyugdíjazás, mások általi elutasítás vagy kudarc valamely feladat elvégzésekor. Nem annyira maga az esemény felelős a depresszív reakcióért, mint inkább az, ahogyan Ön a helyzetet megéli és feldolgozza. A depresszív hangulatzavaroknak ez a leggyakoribb formája.

Neurotikus depresszió
A gyermekkorból származó feldolgozatlan problémák és konfliktusok vezetnek a depresszió e formájához. A szülők leggyakrabban túlságosan féltették, óvták gyermeküket, vagy épp ellenkezőleg, nagyon szigorúak voltak és sokat veszekedtek. Ezáltal gyermekeik nem tanulták meg a problémákat és nehézségeket megfeleló és sikeres módon kezelni.

Kimerültségi depresszió
Hosszan tartó lelki vagy testi túlterhelés hatására alakul ki.

Endogén depresszió
E depressziótípus kialakulásáért a test bizonyos kémiai és hormonális folyamatait teszik felelőssé. Megállapították, hogy egyes depresszív emberek csökkent szerotoninszinttel rendelkeznek. A szerotonin bevitelével javult a depresszív állapotuk. Az azonban még vitatott, hogy valóban a csökkent szerotoninszint okozza-e a depressziót. Egyáltalán, az endogén depressziót nagyon nehéz diagnosztizálni.
Ami biztos, hogy az endogén depresszió előfordulása a legritkább. Általában gyógyszerrel kezelik, önmagában a pszichoterápiás kezelés ebben az esetben nem elegendő. Kiegészítő terápiaként azonban nagyon hasznos.
Leggyakrabban a reaktív és a neurotikus depresszióval lehet találkozni. Erősségüktől függően pszichoterápiás kezelést igényelnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Hozzászólás