Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Depresszió kezelésének első lépése

Depresszió kezelésének első lépése

Fogadja el önmagát
Fejezze be önmaga leértékelését és elítélését, hogy butának, értéktelennek és feleslegesnek tekintse önmagát és vesztesnek, pancsernak, nullának nevezze magát.
Meg kell tanulnia egyszer s mindenkorra száműzni ezeket a gondolatokat a fejéből. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyon ébernek kell lennie, hogy időben tetten érhesse magát. Ismerje fel, ha leértékeli magát és utána kérdőjelezze meg ezeket a gondolatokat. Tehát ha éppen azt próbálja bebeszélni magának, hogy „Nem vagyok olyan intelligens, mint mások. Egy nulla vagyok.”, akkor szólaljon meg a fejében a vészcsengő: „Most épp ismét leértékeltem magam. Ezt be akarom fejezni.” Mondja magának tudatosan: „Nem tudom, mások mennyire intelligensek, de ez mindegy is. Az, hogy én mennyire vagyok intelligens, nem mond semmit az emberi értékeimről. Becsülöm és elfogadom magam ilyennek, egyszerűen azért, mert így döntök.”
Nem szereti, ha mások elutasítják, és negatív dolgokat mondanak Önnek. De akkor miért mond saját magának ilyen csúnya dolgokat?
Másokkal beszélgetve valószínűleg nagyon is megfontolja, miként hatnak szavai a másikra. Nem vág meggondolatlanul olyanokat mások fejéhez, amiről úgy gondolja, nem lennének képesek elviselni.
Mi a helyzet Önnel? Ugyanígy megválogatja a szavait, amikor saját magának mond dolgokat? Azt is végiggondolja, hogy mit okoz Önben, ha vesztesnek nevezi magát?
Nem mondom, hogy hazudjon önmagának. Azt sem mondom, hogy mindenképpen a legügyesebb, legjobb embernek tartsa
magát. Én csak azt mondom, hogy hagyja abba önmaga leértékelését.
Tekintse hibáit és gyengeségeit annak, ami: emberi tulajdonságoknak.
Nézze hibáit reálisan, nem pedig eltúlozva és eltorzítva.
Vegye észre saját pozitív tulajdonságait is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk urai a helyzetnek!

Könnyű azt mondani, szokták ezt hangoztatni a levert hangulatú, rossz kedélyállapotú emberek. Korunk népbetegségének számított …

Leave a Reply