Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A diákhitel

A diákhitel

A továbbtanulás komoly anyagi terheinek enyhítésére, 2001-ben hozta létre Magyarország Kormánya a diákhitel intézményét. Vannak akik csak ennek igénybevételével tudják finanszírozni a jelentős költségekkel járó főiskolai/egyetemi éveket.
A költségtérítés, a megélhetés és a diákéletet gazdagító programok kiadásaira is szabadon felhasználható hitelnek többféle előnye is van.

A diákhitel előnyei a következők:

  • nincs bírálat, tehát aki még nem múlt el 40 éves, Magyar állampolgár (erre léteznek különféle kivételek) hallgatói/tanulói jogviszonnyal rendelkezik felsőoktatási intézménybe, bejelentett lakhellyel rendelkezik, képzési időszakra beiratkozott az fejenként egy diákhitel szerződést köthet.
  • szabadon felhasználható, tehát nincs semmiféle megkötés az összeg elköltésére
  • felvehető egy félévre előre egy összegben, vagy havi bontásban. Költségtérítéses képzésben résztvevőknek a felvehető összeg felső határa 250.000 Ft, államilag finanszírozott képzésnél ez az összeg 200.000 Ft.
  • törlesztést a képzést befejezése után lehet kezdeni. (bár itt időbeli korlát a 40 éves életkor, mert azt követően mindenképpen meg kell kezdeni a hitel törlesztését.)
  • a törlesztés jövedelemarányosan történik, vagy az első két évre kedvezmény kérhető és így abban az időszakban csak a minimálbér utáni részletet kell fizetni.
  • az előtörlesztés bármikor lehetséges és semmiféle plusz költséggel nem jár.
  • nincs rögzített futamidő, az előtörlesztésekkel és a fizetés alakulásával „szabadon” alakítható
  • ha a munkavállaló kérheti a gyermekvállalással kapcsolatos juttattatások ideje alatt a törlesztés felfüggesztését, ezen idő alatt a kamatokat az állam magára vállalja
  • Felvehető külföldi tanulmányok esetén is, ha Európai Gazdasági Térségben lévő felsőoktatási intézményben tanul
  • A Diákhitel kamata ugyan változó, de a bankoktól felvehető hasonló kondíciókkal rendelkező hitelekhez képest rendkívül kedvező. Mértékét a kormányrendelet rögzíti. A 2011. július 1-jétől december 31-ig érvényes kamatláb 8,00%. Az aktuális kamat az aktuális naptári félév első napjától érvényes.

A diákhitel egy egyedülálló lehetőség, de csak akkor, ha a hallgató befektetésnek tekinti. Ha valaki nem a tanulmányait helyezi előtérbe, hanem egy bevételi forrásnak tekinti, amely kizárólag a szórakozás finanszírozását teszik lehetővé, könnyen értékét veszítheti és hátránnyá válhat. Ne felejtse el senki, hogy most azt a pénzt költi amit majd a diploma után kemény munkával, hosszú évek alatt fog megkeresni!
Használja ki mindenki az általa nyújtotta lehetőség, de éljen okosan vele!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply