Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A diákhitel

A diákhitel

A továbbtanulás komoly anyagi terheinek enyhítésére, 2001-ben hozta létre Magyarország Kormánya a diákhitel intézményét. Vannak akik csak ennek igénybevételével tudják finanszírozni a jelentős költségekkel járó főiskolai/egyetemi éveket.
A költségtérítés, a megélhetés és a diákéletet gazdagító programok kiadásaira is szabadon felhasználható hitelnek többféle előnye is van.

A diákhitel előnyei a következők:

  • nincs bírálat, tehát aki még nem múlt el 40 éves, Magyar állampolgár (erre léteznek különféle kivételek) hallgatói/tanulói jogviszonnyal rendelkezik felsőoktatási intézménybe, bejelentett lakhellyel rendelkezik, képzési időszakra beiratkozott az fejenként egy diákhitel szerződést köthet.
  • szabadon felhasználható, tehát nincs semmiféle megkötés az összeg elköltésére
  • felvehető egy félévre előre egy összegben, vagy havi bontásban. Költségtérítéses képzésben résztvevőknek a felvehető összeg felső határa 250.000 Ft, államilag finanszírozott képzésnél ez az összeg 200.000 Ft.
  • törlesztést a képzést befejezése után lehet kezdeni. (bár itt időbeli korlát a 40 éves életkor, mert azt követően mindenképpen meg kell kezdeni a hitel törlesztését.)
  • a törlesztés jövedelemarányosan történik, vagy az első két évre kedvezmény kérhető és így abban az időszakban csak a minimálbér utáni részletet kell fizetni.
  • az előtörlesztés bármikor lehetséges és semmiféle plusz költséggel nem jár.
  • nincs rögzített futamidő, az előtörlesztésekkel és a fizetés alakulásával „szabadon” alakítható
  • ha a munkavállaló kérheti a gyermekvállalással kapcsolatos juttattatások ideje alatt a törlesztés felfüggesztését, ezen idő alatt a kamatokat az állam magára vállalja
  • Felvehető külföldi tanulmányok esetén is, ha Európai Gazdasági Térségben lévő felsőoktatási intézményben tanul
  • A Diákhitel kamata ugyan változó, de a bankoktól felvehető hasonló kondíciókkal rendelkező hitelekhez képest rendkívül kedvező. Mértékét a kormányrendelet rögzíti. A 2011. július 1-jétől december 31-ig érvényes kamatláb 8,00%. Az aktuális kamat az aktuális naptári félév első napjától érvényes.

A diákhitel egy egyedülálló lehetőség, de csak akkor, ha a hallgató befektetésnek tekinti. Ha valaki nem a tanulmányait helyezi előtérbe, hanem egy bevételi forrásnak tekinti, amely kizárólag a szórakozás finanszírozását teszik lehetővé, könnyen értékét veszítheti és hátránnyá válhat. Ne felejtse el senki, hogy most azt a pénzt költi amit majd a diploma után kemény munkával, hosszú évek alatt fog megkeresni!
Használja ki mindenki az általa nyújtotta lehetőség, de éljen okosan vele!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hitel: sokan felveszik, de mindenki tudja mit is takar pontosan?

A mai világban alig-alig találkozhatunk olyasvalakivel, aki életében legalább egyszer ne vett volna fel hitelt. …

Hozzászólás