Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A fasizmus hatalomra jutása Olaszországban

A fasizmus hatalomra jutása Olaszországban

A fasizmus első ízben Olaszországban jutott hatalomra. Az országban az 1920-as évek elején súlyos válság alakult ki. A polgárság elégedetlen volt a háború eredményeivel. Jóllehet az államterület gyarapodott, a zsákmány, különösen Afrikában, a remélttől messze elmaradt. Az ország északi részében a munkásság szociális követelései alátámasztására gyárakat foglalt el, délen pedig kibontakozott a parasztság földfoglaló mozgalma. A liberális és a szocialista pártok, valamint a katolikus néppárt képtelenek voltak tartós kormányt létrehozni. Benito Mussolini, eredetileg szocialista beállítottságú újságíró, 1919-ben megalakította a Hadviseltek Szövetsége nevű pártját, amely 1921-ben felvette a Nemzeti Fasiszta Párt nevet. A feketeinges fegyveres fasiszta osztagok a rendőrség és a hadsereg cinkosságával valóságos hadjáratot kezdtek a baloldali szervezetek, intézmények megsemmisítésére, a munkásság és parasztság megfélemlítésére. 1922 októberében Mussolini meghirdette, hogy a fasiszta osztagok élén bevonul a fővárosba. Mintegy 30 ezer főnyi, gyengén felfegyverzett alakulat menetelt Róma felé,
Marcia su Roma ez volt a Marcia su Roma (marcsa szu róma). A fasiszták a fővárostól 30-40 kilométerre megálltak és várták a támadási parancsot. Ez soha nem érkezett meg. A kormány ostromállapot kihirdetését kérte III. Victor Emanuel. Az uralkodó a javaslatot elutasította. Ezzel szabad utat engedett a fasiszta hatalomátvételnek.
Október 29-én a király kinevezte Mussolinit miniszterelnöknek. A fasiszta osztagokat csak ezután, 30-31-én szállították vasúton a fővárosba. A teljhatalomhoz Mussolini még nem volt elég erős. Ezért először koalíciós kormányt alakított, és működhettek az ellenzéki pártok. 1924-ben azonban Mussolini megyilkoltatta az ellenzék egyik legnépszerűbb személyiségét, az őt bíráló szocialista Giacomo Matteotti képviselőt. A brutális tett súlyos válságot okozott, amelyből Mussolini került ki győztesen. 1925-26-tól sikerült minden hatalmat megszereznie.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply