Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A fasizmus uralomra jutása Németországban

A fasizmus uralomra jutása Németországban

Az NSDAP létrejötte és programja
A gazdasági világválság éveiben a munkanélküliség, az életszínvonal csökkenése, a kis- és középüzemek tömeges tönkremenetele radikális változások követelésére mozgósította a tömegeket. A mérsékelt, ún. középpártok befogadása és tekintélye csökkent; némileg veszített vonzerejéből a munkásmozgalom. A szélsőjobboldal ugyanekkor teret nyert: a jobboldal konzervatív irányzatai rovására rendkívüli mértékben megnőtt az NSDAP (Natioiabozialistische Deutsche Arbeiterpartei = Nemzetiszocialista Német Munkáspárt), a náci párt befolyása. A nemzeti és a szociális követelések demagóg felkarolása a válság mélypontján a munkásság egy részére is hatással volt. Főként azonban a kispolgári és középrétegeket nyerték meg.
A hatalmi elit zöme azért is támogatta a náci pártot, hogy segítségével megakadályozzon egy esetleges baloldali fordulatot.
A nácik megerősödéséhez hozzájárult a német munkásmozgalom megosztottsága. Sem a szociáldemokrata, sem a kommunista párt nem ismerte id időben a fasizmus fenyegető veszélyét. Úgy gondolták, hogy ha a nácik hatalomra kerülnek, lelepleződik demagógiájuk és elbuknak.
A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt kialakítása Adolf Hitler nevéhez kapcsolódik. Hitler 1889. április 20-án az ausztriai Linz közelében lévő Braunauban született. 1908-tól Bécsben a városról festett képei eladogatásából élt. 1914-ben önkéntesnek jelentkezett a német hadseregbe, és végigszolgálta a háborút. A fegyverszünet megkötése után a hadsereg politikai felderítő szolgálatának munkatársaként megbízást kapott az újonnan alakuló pártok, szervezetek megfigyelésére. Így került kapcsolatba 1919 szeptemberében a Német Munkáspárttal, amelynek tagja, majd 1921 júliusától vezetője lett. A párt ekkor már az ő javaslatára a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt nevet vette fel. Hitler 1923. november 9-én puccsszerű hatalomátvételt kísérelt meg. A kudarc után öt év fegyházbüntetésre ítélték. Landsberg várbörtönében írta a Mein Kampf (Harcom) cími könyvét; 1924-ben kiszabadult és röviddel utána újjáalakította pártját.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply