Kezdőlap / Terhesség / A fejlődési rendellenességek

A fejlődési rendellenességek

A fejlődési zavarok a szokásos nőgyógyászati tapintásos vizsgálattal felismerhetők. Nem mondható el ugyanez a méhen belüli sövényekről, ami pontosan csak speciális röntgenfelvétel segítségével állapítható meg, ugyanúgy, mint a petevezeték átjárhatósága. E fejlődési rendellenességek orvoslására már megfelelő műtéti eljárások állnak rendelkezésre. A fejlődési zavarok egy másik kategóriáját jelenti a fejletlen méh. Ez általában részjelensége az egész női szervezet nemi éretlenségének, de ettől függetlenül is előfordulhat. A fejletlen méh némelykor nem tud eleget tenni a terhesség alatti szükséges tágulás követelményének, és ezért elősegítheti spontán vetélés kialakulását. Egyrészt az előzetes és megfelelő hormonális kezelés, másrészt a korábbi terhességek „tréningje” biztosítja a terhesség sikeres kihordását.
A kismedencei gyulladásokra az általános gyulladástünetek a jellemzők. A duzzanat, a fájdalom, a melegség (beleértve a lázat is), a pirosság (ez természetesen kívülről nem látható) és a működési zavar. A petefészek gyulladása a petetermelődés károsodását is okozhatja. Még nagyobb veszélyt jelent a heveny gyulladást követő hegesedés, amely különösen a petevezetékre lehet végzetes azáltal, hogy könnyen elzárhatja, illetve beszűkítheti belső járatát. Az előbbi esetben meddőség, az utóbbi esetben méhen kívüli terhesség lehet a következmény.
A gyakori hüvelyi gyulladások, amelyeknek legjellemzőbb tünete a hüvelyi folyás (úgynevezett fluor) is nehezíthetik a fogamzást. Ilyenkor ugyanis a hüvelyben – a szervezet védekezési reakciójának megfelelően – nagyszámú fehérvérsejt és más falósejt található. Ezek azonban nemcsak a gyulladás kórokozóit, hanem az ondósejteket is felfalhatják. így a fogamzásra való alkalmasság biztosítása érdekében az ilyen kórállapotok előzetes kezelése is feltétlenül szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás