Kezdőlap / Állatok / Halak / A Feketefoltos és a Szúnyogirtó fogasponty

A Feketefoltos és a Szúnyogirtó fogasponty

Feketefoltos fogasponty Valencia hispanica
Jegyei: teste zömök, erőteljes, oldalról kissé összenyomott, feje és háta felülről lapított. Szájnyílása kicsi, rézsút felfelé irányuló; állkapcsai apró, egyhegyű kúpos fogakkal. Pikkelyei nagyok, 29-32 egy hosszanti sorban, oldalvonala nincs. Farokállású hátúszója 10-11, farok alatti úszója 12-14 sugárral; zsírúszója nincs, farokúszója lekerekített. Színezete: a hím barnás, a kopoltyúfedő mögött mélyfekete, nagy vállfoltja van; oldala zöldes, fémesen fénylő, keskeny, sötét keresztsávokkal; hasa sárgásfehér. A hát-, farok- és farok alatti úszó sárga, sötét szegéssel. A nőstény a világossárgától a fehéresig, a kopoltyúfedőktől a farokúszó tövéig elmosódott, ólomszürke hosszanti sáv húzódik. Testhossza: a hím 6, a nőstény 8 cm-ig.
Élőhelye: Kelet- és Dél-Spanyolország tengerparti vidékeinek álló- és lassú folyású vizei, brakkvizei. Előfordul Korfu szigetén és Albániában is.
Életmódja: szívós, igénytelen hal, elviseli azt is, ha a vízhőmérséklet valamivel 10 °C alá süllyed. A felszín közelében úszkál. Április-júliusban ívik, 20-24 °C vízhőmérséklet mellett. Kb. 2,5 mm átmérőjű, nagy, üvegszínű ikráit (200-250 nőstényenként) egyesével rakja le a növények közé a felszín közelében. A kelési idő 2024 °C mellett 12-14 nap. Tápláléka: apró gerinctelen állatok, növényi anyagok.

Szúnyogirtó fogasponty Gambusia affinis
Jegyei: teste mérsékelten nyújtott, a hímé oldalról összenyomott, a nőstény rendszerint telt hasú, fejük felülről lapított. Faroknyele hosszú, oldalról lapított. Szájrése kicsi, rézsút felfelé irányuló. Pikkelyei nagyok, 30-32 egy hosszanti sorban, oldalvonala nincs. Farokállású hátúszója 7-9, farok alatti úszója 9 sugárral; a hím farok alatti úszójának 3-5. úszósugara párzószervvé (gonopodium) alakult. Színezete: háta a szürkétől az olajzöldesig, oldala zöldes, áttetsző, kékes csillogású; hasa ezüstfehér. Szemén át ferdén fekete vonal húzódik. Testhossza: a hím 3,6, a nőstény 6 cm-ig. Élőhelye: az USA déli államai, Texas keleti felétől Alabamáig. A szúnyogok elleni biológiai védekezésként számos trópusi és szubtrópusi országba betelepítették; Dél-Európa édes- és brakkvizeiben jócskán elterjedt (tavak, árkok, mocsarak, kis sótartalmú lagúnák). Hazánkba több meleg vizű tóba (Miskolctapolca, Hévíz stb.) is betelepítették. A rokon szivárványos guppit is megtaláljuk a hazai hőforrások tavaiban. Életmódja: rendkívül alkalmazkodóképes, elviseli a fagyponthoz közeli, de a 30 `Cos vízhőmérsékletet is; a víz minőségével szemben sem igényes. Elevenszülő. Április és október között ívik. A nőstény a párzás után kb. 30 nappal akár 60 ivadékot hoz a világra (évi 3-5 szülés). Tápláléka: szúnyoglárvák, apró rákok, algák.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás