Kezdőlap / Üzlet / Karrier / A feketemunka sötét oldala

A feketemunka sötét oldala

Manapság minden fillér számít, az emberek többsége nehezen osztja be keresetét. Ilyenkor csábító lehet a „feketemunka”, azaz a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, de nem szabad elfelejteni, hogy a szankciók mindkét félre kiterjedhetnek.
Mi is a feketemunka? E foglalkoztatási formának is több fajtája létezik, melyek közé tartozik a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás. A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre érvényesen, amit kötelező írásba foglalni. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a felek megnevezését, a munkabért, a munkakört és a munkavégzés helyét, illetőleg a felek aláírását. A munkaviszony létrejöttének együttes feltétele az adóhatóság felé történő bejelentés is. A munkáltató kötelezettsége, hogy a munkavégzés megkezdése előtt bejelentse a munkavállalót az illetékes adóhatóság felé. A feketefoglalkoztatás másik esete, ha a munkavállalót részmunkaidőben jelentik be, azonban teljes munkaidőben foglalkoztatják.
Gyakori módja a munkaviszony leplezésének, hogy színlelt szerződéssel történik munkavégzés (pl. a felek megbízási szerződést kötnek). Az alkalmi jellegű munkavégzések esetében akkor valósul meg feketefoglalkoztatás, ha nem tesz eleget a munkáltató az egyszerűsített jogviszonyban történő bejelentési kötelezettségének. Sokan – még a munkavállalók között is – nyűgnek érzik ezeket az ellenőrzéseket, s talán nem is tudják, hogy ezzel egyrészről az ő jogaikat védik a felügyelők.
A bejelentés nélküli foglalkoztatás esetén ugyanis sérül a munkavállaló egészségbiztosításhoz és a nyugellátáshoz való joga. Az érem másik oldalán pedig ott szerepel a társadalom jogos elvárása, hogy a közterhek és járulékok megfizetése az érintettek részéről megtörténjen.
A munkaügyi ellenőrzés elsődleges célja a munkavállalók érdekeinek védelme, ezért szankciót a munkavállalókkal szemben csak kivételes esetben alkalmazunk. Erre jellemző példa lehet, ha a munkavállaló akadályozza az ellenőrzés eredményes lefolytatását, hamisan tanúzik, vagy engedély nélkül elhagyja az ellenőrzés helyszínét.
A feketefoglalkoztatás miatti kötelező bírság mellett a vállalkozást érő másik jelentős hátrány, hogy adatai bekerülnek a hatósági nyilvántartásba és azokat az OMMF a honlapján köteles közzétenni. Ennek következtében a munkáltató nem lehet ajánlattevő közbeszerzési eljáráson, illetve nem igényelhet eredményesen állami támogatást. Az esetleges lebukás hátrányos következményekkel jár a munkavállaló számára is, mivel adatait a munkaügyi hatóság megküldi a munkaügyi központnak, amely felülvizsgálja a juttatásait, ha esetleg álláskeresési ellátása folyósítása alatt bejelentés nélkül vállal munkát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mystery shopping- a próbavásárló

A próbavásárlás lehet sajátcélú, egy gépkocsit saját magunk is kipróbálunk, és ha megfelel számunkra, megvesszük. …

1 hozzászólás

  1. Igaz igaz igaz … de akkor hogyan? Hogyan alkalmazzak több embert a cégemben, amikor 248 720 Ft nettóra fizetek 514 000 Ft-ot!

Leave a Reply