Kezdőlap / Üzlet / Karrier / A diákmunka lényeges elemei

A diákmunka lényeges elemei

Egyre több fiatal érdeklődik a munkalehetőségek iránt. A nyári szünidő a tanulók számára arra is jó, hogy diákmunkával egészítsék ki zsebpénzüket. Ma már az internet segítségével szinte néhány kattintással megtalálhatja a munkát kereső diák saját lakhelyéhez közeli lehetőségeket, munkákat. Országszerte rengeteg iskolaszövetkezet közvetít olyan álláslehetőségeket, amelyeknek elvégzéséhez tanulók keresnek. A törvény szerint 15 és 16 év közötti diákok, csak iskolai szünet esetében és szülői engedéllyel végezhetnek munkát. Felsőkorhatár nincs, a tapasztalatok szerint általában a 17 és a 25 év közötti korosztály választja ezt a pénzkereseti lehetőséget. Egyre többen szeretnének diákmunkát vállalni ez a tendencia a nyári időszakra elővetítve. Illetve az évközi munkavégzésre leginkább a felsőoktatásban hallgató tanulók jelentkeznek. A legnépszerűbb és legkeresettebb munkák az irodai, a kereskedelmi és a termelési munkák.
Interneten minden iskolaszövetkezet általában ki szokta tenni, hogy milyen papírok, okmányok kellenek nála a munkavállaláshoz. Az iskolalátogatási igazolás elengedhetetlen, adókártya, tajkártya, személyi és diákigazolvány, bankszámlaszám, amelyre lehet utalni a fizetést.
Arra kell figyelni, hogy a munkaszerződés a jogszabályban megadott információktól illetve kötelmektől negatív irányba a diákra nézve nem tér-e el. A legfontosabb azonban az, hogy munkaszerződés nélkül ne kezdjünk hozzá a munkavégzéshez. Írásba foglalt munkaszerződés nélkül ugyanis nincsen semmiféle garancia arra, hogy a munkavállaló a hónap végéig ténylegesen meg is kapja a bérét. A munkaszerződésnek többek között tartalmaznia kell, hogy az alapbért, a munkavégzés helyét és a munkakört is.
Fontos, hogy a diákok 8 óránál többet nem dolgozhatnak, illetve a munkaviszonyt a munkába lépés időpontjáig be kell jelenteni. Mielőtt elkezdjük, a tényleges munkavégzést figyeljünk a szerződés minden lényeges pontjára és ellenőrzésére is. Ne hogy egyes munkaadók csapdájába essünk!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Diploma után

A sikeres államvizsgák után jöhet az ünneplés és az örömmámor. De vajon meddig tarthat ez? …

Hozzászólás