Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A fiatalok nemi élete – érvek és ellenérvek

A fiatalok nemi élete – érvek és ellenérvek

Ma már nem képezheti vita tárgyát, hogy a fiataloknak joga van-e a házasság előtti nemi élethez avagy sem. Egyetlen célunk és feladatunk az lehet csak: segítsünk nekik, hogy ne siessék el, és emberhez méltóan tegyék.
Próbáljuk meg tárgyilagosan felsorolni a fiatalkorúak házasság előtti nemi élete mellett és az ellene szóló érveket.
Kezdjük azzal, ami mellette szól. A mind korábban jelentkező biológiai érés és az egyre inkább kitolódó társadalmi érettség között olyan nagy az időeltérés, hogy különleges önmegtartóztatásra lenne szükség ennek szűzen történő „átéléséhez”. Társadalmunknak amúgy is szakítania kell azzal a zsidó-keresztény kultúrkörben létező előítélettel, amely a nemiséget a szégyenletes, istennek nem tetsző cselekedet szintjére degradálta. A nemi élet adta öröm az egyik nagy értéke az emberiségnek. Miért kelljen akkor erről lemondani éppen a fiataloknak, akik amúgy is szeretnének a régi rossz hagyományok felszámolói lenni? Egyre inkább javul a nemi betegségek gyógyításának hatékonysága is. A korszerű fogamzásgátló módszerek pedig segítenek az örömszerző és a gyermeknemző funkció szétválasztásában. A nők társadalmi egyenjogúságának egyik feltétele a korábbi hazug, kettős erkölcs: a nők és férfiak közti megkülönböztetés felszámolása. Mindez természetesen a nők nagyobb, sót a férfiakéval egyenlő nemi szabadságát is jelenti. A jó párkapcsolat a nemiség szerves része. Férfi és nő egymásra találásának ezért fontos feltétele a harmonikus nemi kapcsolat. A két nem viszonyának ez az átalakulása segítheti is a fiatalok személyiségének érlelődését, alkalmazkodóképességük javítását, és így felnőtté válásukat. Ráadásul a nemi ösztön kiélésének mégiscsak a szeretkezés a legtermészetesebb módja. A tapasztalatok szerint az „együtt járások” jelentős része amúgy is házassághoz vezet. Amennyiben mégis sikertelennek bizonyul az ilyen párkapcsolat, kivédheti a későbbi rossz házasságot.
S most nézzük az ellenérveket. A bűntudat és a félelem – a korábbi erkölcsi normák megsértése, a szülők és a közvélemény rosszallása miatt – egyre inkább veszítenek jelentőségükből. A lányok számára sokkal fontosabb ellenérv, hogy sok fiú amolyan sportteljesítménynek tekinti teljes meghódításukat, és a rekordok hajhászása érdekében, a siker után, hamar odébbáll. Hiszen másoknál is bizonyítaniuk kell. Meg kellene értetni az ilyen fiatalokkal, hogy az élet örömeit érdemes sorjában és alaposan megízlelni, nem éri meg félreértett sietséggel habzsolni, szépségüket elrontani. A kamaszkor titkolt vonzódása, a plátói szerelem névvel illetett barátságok és kamaszszerelmek fontos segítői a személyiségfejlődésnek, csakúgy, mint az együtt járások, a nemi kapcsolat építésének fokozatai.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás