Kezdőlap / Terhesség / A fogamzás

A fogamzás

A peteérés és az ezzel járó tüszőrepedés a legtöbb esetben a várható menstruáció előtt mintegy 14 nappal következik be, azaz a menstruációs vérzés törvényszerű következménye a tüszőrepedésnek.
A petefészek felszínén az egyik petesejt körül kicsiny hólyagocska képződik, amely a ciklus közepén már kb. 2 cm átmérőjű. Ebben
a hólyagocskában helyezkedik el az érő és majdan megtermékenyülni képes petesejt. Hormon hatására a kis hólyagocska felreped és a belőle kiáramló folyadék elősodorja a petesejtet. A petevezető végnyúlványa rátapad a petefészeknek arra a területére, ahol a tüszőrepedés történik, és a petesejt a kiáramló tüszőfolyadékkal a petevezetőbe kerül. Élettartama kb. 12 óra.
A spermiumok megtermékenyítő képessége a közösüléstől számított 24-48 óráig tart. A spermium a kilövelléstől
számított 60 perc alatt eljuthat a méh nyakcsatornáján és a petevezetőn át a petevezető külső harmadában „várakozó” petesejthez. Itt jön, jöhet létre a megtermékenyülés. A petesejtbe egy csodálatos biológiai mechanizmus működése
következtében kizárólag egyetlen spermium hatolhat be.
Az egymásra találást biokémiai tényezők irányítják, de a mozgásban szerepe lehet a méhizomzat összehúzódásának is.
A spermiumok a hüvely enyhén savas környezetéből a számukra kedvezőbb kémhatású méhnyakcsatorna felé igyekeznek. A nyakcsatornában levő elfolyósodó nyák utat és könnyű mozgást biztosít az élénk spermiumok számára. Orgazmus esetén a méh sima izomzata enyhe, pumpáló hullámzással segíti a spermiumok előrejutását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply