Kezdőlap / Terhesség / A közösülések gyakorisága

A közösülések gyakorisága

A teherbeesés valószínűségét nemcsak a megfelelően kiválasztott időpont, de az optimális megtermékenyítő képességű ,herma is növeli. Mivel a ritkább közösülés koncentráltabb spermát, magasabb spermiumszámot eredményez,
célszerű a megtermékenyülés várható ideje előtt néhány napig tartózkodni a közösüléstől. 2-3 napos megtartóztatás után többnyire nagyobb mennyiségű és jobb minőségű ondó ürül.
Egy kis genetika: fiú vagy lány? A születendő gyermek neme kizárólag az apa spermiuma által hordozott kromoszóma jellegétől függ. Testünk valamennyi sejtje 23 párt alkotó 46 kromoszómát tartalmaz. Ezek fele apai, fele anyai eredetű.
Egy-egy kromoszóma mintegy 2000 gén információját hordozza. Az egyes géneken a szülők fizikai és intellektuális jellemzőinek bizonyos nyoma van kódolva. Ezek a vonások meghatározó (domináns) vagy eltakart (recesszív) formában lehetnek jelen. (Pl. a sötét haj, a barna szem általában dominál u szőke haj vagy a kék szem felett.) De az eltakart tulajdonságot hordozó gén azért jelen van, és hatása megnyilvánulhat a későbbi generációkban. Ezért olyan sötét hajú szülőknek, akiknek felmenői között szőke hajú is volt, lehetnek szőke gyermekeik.
A 46 kromoszóma közül egy párnak kitüntetett szerepe van. Ezek a nemi kromoszómák. A petesejt érésénél ugyanúgy, mint a spermiumok kialakulása során, a kromoszómagarnitúra megfeleződik. Ennek következtében a petesejt nemi kromoszómaként mindig X kromoszómát hordoz. Egyes spermiumok X, mások Y nemi kromoszómát tartalmaznak. Ha a mindig X kromoszómát hordozó petesejtet X kromoszómájú spermium termékenyíti meg, leány magzat fog fejlődni; ha Y kromoszómát hordozó spermium hatol be a petesejtbe, akkor fiú magzat képződik. Tehát a születendő magzat neme kizárólag a spermium nemi kromoszómájának függvénye.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy befolyásolható-e a születendő gyermek neme? Minimális alaki és működésbeli különbség van az Y, ill. az X kromoszómát hordozó spermiumok között. Az Y kromoszómát hordozó spermiumok nagyobb számban képződnek, farokrészük valamivel hosszabb és gyorsabban mozognak, mint az X kromoszómát hordozó spermiumok. Az X kromoszómájú spermiumok azonban hosszabb életűek és nagyobb az ellenálló képességük. Némileg különbözik a két spermium biofizikai tűrőképessége is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás