Kezdőlap / Terhesség / A teherbeesés időpontja

A teherbeesés időpontja

Bár az asszonyok ciklusainak hossza különböző lehet, a többség 26-30 naponként menstruál. Korábbi tapasztalatok – amelyek elsődlegesen a terhesség elkerülését, az ún. biztonságos közösülési időpontot voltak hivatottak meghatározni
– a középső hétre tették a peteérés és a valószínűsíthető teherbeesés időpontját. Ha nem a terhesség megelőzése, hanem létrehozása a célunk, akkor tudnunk kell, hogy a tüszőrepedés és a petesejt kiszabadulása nagy valószínűséggel a várható vérzés előtt kb. 14 nappal történik, így a fogamzás esélye az ezt megelőző mintegy 6-12 órában a legnagyobb. A teherbeesésre tulajdonképpen havonta csak néhány napon lehet mód. Minél közelebb van a közösülés időpontja a tüszőrepedés idejéhez, annál nagyobb a teherbeesés valószínűsége.
Az ébredési hőmérséklet Vannak nők, akik megérzik a petét tartalmazó kicsiny hólyag felrepedését (ovuláció). Túlnyomó többségük azonban ezt nem érzi, de az ilyenkor bekövetkező hormonhatások egyes jeleit rögzítheti. Ennek legegyszerűbb módja az ún. ébredési hőmérséklet mérése. A tüszőrepedés után kialakuló sárgatest progeszteron hormont termel, amely az idegrendszer hőszabályozó központját izgatva a test alaphőmérsékletét néhány tized fokkal emeli.
Ha az ébredési hőmérsékletet naponta azonos körülmények között, azonos hőmérővel (pl. a szájban) 2-5 percig megmérjük, észrevehetjük, hogy a menstruáció megjelenése előtt mintegy 14 nappal néhány tized fokos emelkedés mutatkozik. A hőmérséklet-változás időpontja közelítőleg a tüszőrepedést jelzi. Ha az adott ciklusban terhesség jött létre, akkor a hőmérséklet továbbra is magasabb marad. Ha azonban a petesejt nem termékenyült meg és a sárgatest nem virágzik, akkor 2 hét múlva az alaphőmérséklet ismét néhány tized fokot csökken, és szinte még ugyanaznap megindul a menstruációs vérzés.
Mivel az ébredési hőmérséklet mérésével a tüszőrepedés ideje pontosan megállapítható, utólag arra is választ kapunk, hogy az adott hónapban volt-e esély a terhességre.
Az ébredési hőmérsékleten kívül a középidős hasi fájdalom is jelezheti a peteérést. Sőt, vannak nők, akik a hüvelyi folyás változásából képesek következtetni a peteérés idejére.
Tüszőrepedés után az addig minimális folyás kissé bővebbé, nyúlósabbá, nyákszerűvé válik. Ezt a váladéksűrűsödése és mennyiségének, csökkenése követi, amely egyben a termékeny időszak végét is jelzi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Több idő marad a babára, ha előre főzünk!

A várandósság előnye, hogy még mi osztjuk be az időnket, és nem a gyermekünk. Ügyes …

Hozzászólás