Kezdőlap / Terhesség / A gyermek utáni vágy

A gyermek utáni vágy

A gyermek utáni vágy olyan hajtóerő, amely segít leküzdeni mindazokat a félelmeket, amelyek a terhesség vállalásából adódhatnak. Két felnőtt ember megfontolt, felelősségteljes döntése alapján létrejött terhességből várhatóan egészséges gyermek születik. Bár tagadhatatlan, hogy a közös gyermek a párkapcsolat erősítésének lehetséges formája, ez csak akkor érvényesül, ha közös akarattal tervezett és vállalt gyermekről van szó! A szülés romló párkapcsolat esetén igencsak merész vállalkozás. Bizonyos esetekben segíthet a kapcsolat megújításában, más esetekben azonban látszólagos átmeneti csend után – mivel a tényleges problémákat nem oldja meg – a kapcsolat elmérgesedéséhez, szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokhoz vezethet.
A fogamzásgátlás elhagyása A hormonális fogamzásgátló tabletták
elhagyása után a legtöbb nő szervezetéből ezek az idegen hormonok hamar kiürülnek, és visszaáll a tablettaszedés előtti, rendszeres menstruációs ciklus. Többen és jogosan tanácsolják, hogy nem célszerű a tablettaszedés utáni első 2-3 hónapban teherbe esni, de bátran állíthatom, hogy a tabletta elhagyása után bekövetkezett terhesség ezeknek
a hormonoknak csaknem teljes kiürülésére utal (ellenkező esetben nem jött volna létre terhesség). Optimálisnak azonban a tablettaszedés után legalább három hónappal bekövetkező terhességet tekintjük.
Sokszor megtévesztő a fogamzásgátló tablettát szedő nők hormonális helyzete. A tablettaszedés szüneteiben megjelenő rendszeres vérzést sokan menstruációnak tekintik és csodálkoznak, hogy a tabletta abbahagyása után nem, vagy csak nehezen esnek teherbe. A tabletták szedése között megjelenő vérzés azonban nem menstruáció, csupán a tablettában levő hormonhatás átmeneti felfüggesztéséből adódó ún. megvonásos vérzés. Ha valakinél 2-3 hónappal a tablettaszedés után a ciklus helyreáll és normális menstruáció jelentkezik, hormonálisan valószínűleg egészséges.
Ha a tablettaszedés után a normális ciklus három hónap elteltével sem áll be, célszerű a nőgyógyászt felkeresni. Egyszerű vizsgálatok után enyhe hatású, peteérést segítő gyógyszerekkel ezt a problémát könnyen és nagy biztonsággal meg lehet oldani. Mindezek mellett a több éven át tablettát szedő nőknek teherbeesés előtt két-három hónapig hüvelyi gumipesszárium vagy óvszer alkalmazását javasoljuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Terhesség alatti magzatmozgás

A második harmadban érzékeled először a kisbabád mozgását. Ez az érzés semmihez sem fogható! a …

Hozzászólás