Fitymaszűkület

Fitymaszűkületnek nevezik az olyan szoros fitymát, amelyet nem lehet a hímvessző makkjáról visszahúzni. A fitymaszűkület fertőzéseket – például makkgyulladást – eredményezhet, mivel a hímvesszőt nem lehet megfelelően tisztán tartani. Vizelési problémát és fájdalommal járó merevedést is előidézhet.

Súlyosnak tekinthető-e?
Kétéves kor után komolyan kell venni a fityma abnormális szűkületét, főleg ha fájdalommal, kényelmetlenséggel jár. Fokozott a fertőzésveszély is.

Mi a teendő?
Ne próbáljuk erőszakkal hátrahúzni a fitymát, különösen, ha még nincs kétéves a gyerek.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a gyerek állapota nyugtalanító, vagy ha öt-hat éves korig nem tágul magától a gyerek fitymája. Keressük fel mielőbb az orvost, ha erőszakkal hátrahúzzuk a fitymát, és az nem csúszik újra vissza.

Mit várhatunk az orvostól?
• Orvosa sebészhez irányítja a rendellenesség megszüntetése végett. Első lépésben elválasztják a fitymát a makktól. Ismételt összetapadás után a körülmetélés is szóba jöhet. Ha a hátrahúzott fityma nem csúszik vissza magától, a kezelőorvos normális helyzetbe teszi vissza.

Hogyan segíthetünk?
• Ha a fiunk még nincs kétéves, nem kell nyugtalankodni állapota miatt, a probléma magától is rendbe jöhet.

Tünetek
• A fitymát nem lehet a hímvessző makkjáról hátrahúzni.
• Vizelet nem távozik egyenletesen: vagy lassan csepeg, vagy a vizelet nyomásától kidagad a fityma, és a vizelet minden irányba szétfröccsen.
• Fürösszük gyakran a gyereket. A meleg fürdő a körülmetéletlen hímvessző tisztán tartásának és a fertőzés megakadályozásának legjobb módja.
• A hímvessző megtisztításához hátra kell húzni a fitymát.
• Ha gyerekét körülmetélték, néhány napig adjunk egy kancsó meleg vizet a gyereknek, hogy vizelés után a hímvesszőjét leöblítse. A körülmetélési műtét után mintegy 48 órán át fájdalommal jár a vizelés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás