A fogkő

A fogkő szinte a teljes felnőtt társadalom egyik leggyakoribb problémája. Szinte nincs olyan felnőtt ember, akinek ne lenne hasonló gondja, mely nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyosabb következményekkel – fogíny visszahúzódása, sorvadás, fogak elvesztése – is járhat. A kialakulás visszavezethető egyéni hajlamra, dohányzásra, kávézásra, illetve a nem megfelelő szájápolási szokásokra.

Étkezés során a fogaink felületén kialakul egy úgynevezett plakk-réteg, mely szabad szemmel nem feltétlenül érzékelhető – fogmosás után fél órával a plakk-képződés már megindul. Ez a réteg ételmaradékból áll, és rendkívül jó helyet ad a baktériumok megtelepedésének, ez roncsolja a fogzománcot és elindulhat a fogszuvasodás is. Jellemző, hogy ez a réteg a nyálban is lévő kalcium és foszfát hatására megkeményedik és idővel elmeszesedik, ezt hívjuk fogkőnek.

A fogkő kezdetben puha é sárgás színű, később barnás árnyalatot vesz föl és megkeményedik, ekkor már a szakszerű és gyakori fogmosás ellenére sem lehet lemosni. Megjelenését tekintve előfordulhat az íny alatt, vagy a felett is, de leggyakrabban azon a területeken fordul elő, melyek fogkefével nehezebben hozzáférhetők – általában felső-oldalsó fogak, alsó-elülső fogak, gyakoribb a nyelv felőli oldalon.

Előrehaladott állapotban a fogkő az íny gyulladásához vezet, mely bevörösödik, megduzzad, vérezni kezd (akár fogmosáskor, étkezéskor, akár spontán is), mindezt rossz szájszag kíséretében. Ha nem lépünk időben és fennmarad a gyulladás állapota, akkor az az íny visszahúzódásához és sorvadáshoz vezethet, mely következtében a fogak érzékenyebbé válnak és akár ki is hullhatnak.

A fogkő eltávolításhoz és a folyamatos kontroll érdekében akár negyedévente keressük fel fogorvosunkat. Az eltávolítás során használható kézi és gépi eszközök is. Ma leginkább a gépi módszerek az elterjedtebbek, közülük is az ultrahangos eszközök (a lézeres mellett), melyek fájdalommentes, gyors eltávolítást ígérnek. A kő eltávolítása után javasolt a fogfelszín polírozása is, az újabb lerakódást elkerülendő (sima és fényes felületen nehezebb a lerakódás, mint érdes és matt felületen). Abban az esetben, ha előrehaladott fogkőről beszélünk, a fogkő eltávolítása nem oldja meg a problémát és az íny, illetve a csont romlását nem lehet visszafordítani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Leave a Reply