Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Horvátország-Felsőváros

Horvátország-Felsőváros

Horváth ország látnivalóit három nagy részre oszthatjuk, Felsőváros, Káptalandomb és Alsóváros. Az imént felsorolt helyeket egy három-négy napos nyaralás alkalmával körbe tudjuk sétálni, és még a délutáni vagy esti fürdőzés is belefér a strandon, hogy a séta alatt elfáradt testünk kicsit megpihenjen a víz lágy simogatása alatt.

Felsőváros Zágráb történelmi központja. Alapítása a középkorban történt, akár csak a Káptalandombnak. Abban az időben több épületet építettek, amelyek még ma is állnak. Napjainkban a Felsőváros főterén a Szent Márk-téren találhatjuk a zágrábi városi közgyűlést, illetve a Horváth parlamentet is. A főteret a 14. században gótikus stílusban épített Szent Márk templom uralja, melyet később neogótikus stílusban restauráltak. Templom tetején láthatjuk a Zágráb és Horváth ország címereket, melyek Bollé és Friedrich von Schmidt készített a 19. században. A barokk kori hangtoronyból az 1841-ben behelyezett harangokat hallgathatjuk még ma is. A templomba belépve Antonija Quadrija 1732-ben létrehozott szobrait és a szlovén származású Krištof Andrej Jelovšek festményeit láthatjuk.

A felsővárosban a Szent Katarina templom is megtekinthető a mellette álló kolostorral együtt, melyre 1980-ban építettek, illetve a Szent Klára kolostor, melyet a Klarisszák alapítottak. A Szent Klára kolostorban ma a Zágráb Városi Múzeum működik.

A Felső városban találhatunk még sok barokk korban épült palotát és házat. A mai Horváth Történelmi Múzeum egykoron a legismertebb palota volt az 1764-es években épült Vojković-palota. A báni udvarban találhatjuk meg Horvátország kormányának középpontját a Rauch palotát.
Szintén a Felsővárosban található a Raffay-palota, Zrínyiek rezidenciája, Juršić palota, Bužan palota, Rauch-Sermage palota.

Egy ilyen hosszadalmas séta után mindenkinek jól esik a fürdőzés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás