Kezdőlap / Fogászati betegségek / Fogas kérdésekről szólva…

Fogas kérdésekről szólva…

Miért fél mindenki a fogorvostól? Van olyan ember, aki szívesen ül be a fogorvosi székbe? Valószínűleg örök érvényű kérdések ezek. Pedig Magyarországon kitűnően képzett fogorvosok, jól felszerelt rendelők várják a betegeket. A magyar fogászat rátermettségben, tudásban és a képzés színvonalában a világ élvonalában van. Hiába van ez így, mégis népbetegségnek számít a lyukas, hiányos fogazat, a fogágybetegség. Ezekkel a bajokkal nem igyekszünk orvoshoz fordulni, pedig ha ezt időben tennénk, a pénztárcánk sem bánná a dolgot.
Az egészséges fogazat nem pusztán esztétikai kérdés. Fontos szerepe van a táplálkozásban, hiszen az elégtelen rágás emésztőszervi elváltozásokat indít el, a romló fogak pedig mint gócok, más betegségek forrásai.
Mind a fogszuvasodás, mind az ínysorvadás érinti szinte a felnőtt lakosság egészét. Egyszerre támadják a rágószerv alapját és felépítményét, megsemmisítve a rögzítőrendszert és magát a fogazatot is. A rossz, hiányos fogazatú ember a társasági érintkezésben gátlásossá válik, és ez egész magatartását befolyásolja. És persze a környezetét is, végtére a kellemetlen szájszag mindenkit elborzaszt.
Mit tehetünk ezek elkerüléséért, a már elkezdődött fogbetegségek gyógyításáért? Gyógyszeres megelőzés, rendszeres szűrés, helyes táplálkozás, tökéletes szájhigiénére törekvés az elsődleges járható út. Ez utóbbinál álljunk meg egy szóra. Az erre vonatkozó magyar statisztikai adatok elgondolkodtatóak. Az évi két tubus fogkrém és mindössze egyetlen fogkefe fejenként egészen biztosan nem elegendő a kielégítő fogápoláshoz. Napjainkban sokféle korszerű fogkrém és fogkefe szolgálja a helyes száj- és fogápolást. Vannak például kifejezetten a fogíny védelmére kifejlesztett fogkrémek és olyanok, melyek hatóanyagai baktérium- és vírusellenesek, továbbá gyulladás megelőzésére szolgálnak.
Ha a szűrővizsgálat során bármily apró rendellenességet tapasztal az orvos, kezdjük meg azonnal a gyógykezeltetést, a fogorvosi beavatkozást, így úszhatjuk meg legolcsóbban szánk rendben tartását. Ugyanis ha fogpótlás válik szükségessé, azért már fizetnünk kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Leave a Reply