Kezdőlap / Állatok / A föld legjobb műugrója, a szula

A föld legjobb műugrója, a szula

A szula a madarak osztályába tartozik. Teste aránylag nagy, 70 és 90 centiméter között változik, testsúlya is meghaladhatja a másfél kilogrammot. Ismerünk kék, zöld és piros lábú egyedet.

Megtalálhatjuk őket Dél Amerika északkeleti az Egyesült Államok délkeleti részén, az Atlanti óceán partján. A szula a földkerekség legjobb műugrója. Vadászat közben harminc méter magasból veti magát a vízbe. Ez az olimpiai műugró torony magasságának kétszerese. A szula 140 km/ órás sebességgel csapódik a vízbe. Képességei messze meghaladják egy műugróét, csak így képes túlélni a becsapódást. levegőt pumpál a mellkasi légzsákjába, és ez elnyeli a nagysebességű ütközés energiáját. Nincsenek orrlyukai, amelyen keresztül a víz behatolhatna a csőrébe.

A zuhanás kezdetén a nagyobb pontosság érdekében széttárják a szárnyaikat, majd közvetlenül a vízbecsapódás előtt hátrasimítják őket, és ezáltal úgy hatolnak a vízbe akár egy nyílvessző. A műugrás mindennapi tevékenység a szula számára. Különösen, akkor, ha a következő nemzedéket kell felnevelni.

A növényi törmelékből készült fészküket meredek sziklafalaira, vagy a földre sziklák közé rakják. A tojásokon 41-44 napig kotlik a tojó. A egy-három fiókát nevel, akiknek naponta több mint fél kiló frissen felöklendezett halra – heringre és makrélára – van szüksége. A szüleik együtt látják el az utódokat, felváltva halásznak, tizennégy héten keresztül. Ezt annyira eredményesen teszik, hogy mire a fiókák elhagyják a fészket, nagyobbak és nehezebbek a szüleiknél.
Veszélyeztetett faj.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás