Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A gombás bőrfertőzések

A gombás bőrfertőzések

A gombák elsősorban a test meleg, nyirkos helyein érzik jól magukat, ezért olyan gyakoriak a bőrön, a nemi szerveken, a fejbőrön és a körmön jelentkező fertőzések. Megfelelő készítményekkel és kellő türelemmel jól kezelhető a megbetegedés. Fontos tudni, hogy az orvos által előírt terápiát nem szabad önkényesen abbahagyni a tünetek enyhülésekor, hiszen sok készítmény csak a gombák szaporodását gátolja, de nem pusztítja el őket, így fennáll az újrafertőződés veszélye. A gombásodás sokszor az immunrendszer legyengülését is jelzi.
Az élesztőgombák mindannyiunk szervezetében jelen vannak. Számos más baktériummal együtt a normális bél-és bőrflóra részét képezik. Amennyiben azonban az egészségesen jelen levő gombák mennyiségének egyensúlya felbomlik, akkor már betegségről beszélhetünk.
Ennek kiváltó oka lehet például antibiotikumos kezelés, amely során elpusztulnak a védelmet nyújtó, jótékony baktériumok.
A nők többsége legalább egyszer átesik hüvelyi Candida-fertőzésen, amely viszketéssel, bőrpírral és sűrű fehér váladék megjelenésével jelentkezik.
Gombás bőrfertőzés általában az ágyékon, a mell alatt, a fejbőrön, a lábujjak között és az arcon jelentkezik. Először többnyire egy vörös bőrfolt figyelhető meg, amely viszket. Később nőni kezd, a közepe meggyógyul, de a széle vörös, hámló gyűrűt képez. Ha a fejbőrt érinti, foltokban hámlást és hajhullást idéz elő.
A bőrgombák meleg, nyirkos környezetben szaporodnak, és leginkább akkor terjednek, amikor fertőzött felülettel, például uszodai padlóval, közösen használt törölközővel érintkezünk.
Ritkán, ha az immunrendszer nagyon legyengült állapotban van, a gombák a belső szerveket is megtámadhatják, és akár életveszélyes állapot is kialakulhat.
Amennyiben tüneteink néhány napon belül nem javulnak, valamint a fertőzés nem reagál a rendelkezésünkre álló otthoni gyógymódok valamelyikével sem, keressünk fel orvost, aki célirányosan tud segítséget nyújtani a gyógyulás felé vezető úton.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply