Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A csótányallergia

A csótányallergia

A csótányallergia forrása kevésbé jól körülhatárolható, mint a házi poratkáé, de valószínű, hogy az ürülékrészecskékben megtalálható emésztőenzimek játszanak fontos szerepet kialakulásában.
Annak ellenére, hogy a csótány ürülékének darabkái jóval nagyobbak és nehezebbek, mint a poratkáé, kisebb darabjai szintén be tudnak kerülni a levegőbe, s így belélegezhetővé válnak az orron vagy szájon át, illetve bejuthatnak a testbe a szemen keresztül is.
Egyes kutatások szerint nem feltétlenül a csótány ürüléke, inkább a nemi feromon megkötő proteinjei a forrásai a termelt allergéneknek.
Rengetegféle csótány létezik, körülbelül ötven fajta. Néhány faj a szabadban él, és csak szaporodáskor vagy az élelem megszerzése érdekében merészkedik be otthonunkba, ahol általában a mosogatók és lefolyók környékén található. Konyhaszekrények alatt, repedésekben, sarkokban, párkányok alatt, fürdőszobákban, falak repedéseiben is fellelhetőek a cseppet sem szimpatikus állatok. Egyes országok rendszeresen küzdenek a csótányok irtásával és jelenlétükkel. Az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Thaiföldön, Japánban jóval több ember mutat éppen emiatt is allergiás tüneteket a csótányokra.
Gyakran telepednek meg csatornákban is, és így nagyobb esőzések után előfordulhat, hogy számuk megszaporodik hirtelen. Túlélésükhöz a legfontosabb elem a víz. Egyik fontos lépés tehát az, hogy soha ne hagyjunk vizes felületeket a lakás arra hajlamos pontjain. Panellakások esetében különösen nagy gondot jelent a rovar jelenléte, és végérvényesen kiirtani szinte lehetetlen őket. Amellett, hogy allergiás reakciókat válthatnak ki, egyéb betegségek és fertőzések terjesztését is számlájukra írhatjuk.
A megfelelő szellőztetés, a páratartalom csökkentése, ételmorzsák eltakarítása és élelmiszereink zárt helyen tárolása olyan jelentős lépésnek számítanak, melyek segítségével távol tarthatjuk otthonunktól a kis élősködőket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás