Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A gyermek munkája: a játék

A gyermek munkája: a játék

Mi a játék szerepe? –
A játék a gyermekek munkája. Nagy szerepe van a testi fejlődésben, hiszen játék közben a gyermek kipróbálja azokat a mozgásokat, amelyek ügyessége fejlődéséhez szükségesek. Hosszú távon azonban a játék a szellemi fejlődés szempontjából még sokkal fontosabb.
A játékkal a gyermekek próbára teszik alkotókészségüket, elsajátítják a problémamegoldást, fölfedezik a külvilágot, és hozzáértésre tesznek szert. A játék segít a gyermek társadalmi beilleszkedésében. Játék közben a gyermekek különféle szerepekkel kísérletezhetnek, s azokat beépíthetik saját személyiségükbe. Nagy élvezetüket lelik például az olyan grimaszokban, amelyektől rajzfilmfiguráknak, űrhajósoknak vagy tűzoltóknak képzelhetik magukat. Boldogan öltik fel az oroszlán vagy a medve szerepét.
A játékból az is megtanulható, hogyan bánnak egymással az emberek, milyen jutalmak és büntetések kísérik a valós életben zajló tevékenységeinket. Ezek a bonyolult tanulási folyamatok alapvetően kellemes környezetben zajlanak (legalábbis a felnőttek szerint). Azt azonban minden szülő tudja, hogy ami a felnőttek számára jelentéktelen kellemetlenség, az egy kisgyermeknek mérhetetlen kudarc vagy sérelem lehet, amely heves düh- vagy bánatkitörésekhez vezethet. Ne feledjük, mindannyian voltunk gyermekek és tudnunk kell, hogy a gyermekkor rendkívül meghatározó szerepet játszik a felnőtté válás szempontjából. Legyünk tehát türelmesek és odaadók gyermekünk fontos kérdéseit megválaszolva, még ha ezek a kérdések számunkra már nem jelentenek a fontossági sorrendben első helyet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás