Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A gyermekbiztos otthon

A gyermekbiztos otthon

Új kis jövevény érkezésével a lakásba a szülők számtalan feladattal néznek szembe, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy úgy átalakítsák a lakóteret, hogy az egy négykézláb mászkáló, mindent megfogdosó és semmit sem ismerő baba számára is biztonságos legyen. Bababoltokban könnyen beszerezhetőek azok a kiegészítő eszközök, melyek segítségével nem marad a lakásnak olyan pontja, mely veszélyt rejthetne.
Természetesen nagyon fontos a már meglévő tárgyainkat is alaposan átnézni, átvizsgálni, hiszen a kicsik gyakran a legképtelenebb dolgokat próbálják ki a világ felfedezése során.
Az elektromos áram komoly veszélyeket rejt a lakás minden pontján. Alapvető, hogy vakdugóval látjuk el a konnektorokat, és a kábeleket nem látható helyre tesszük.
Az instabil bútorokat, polcokat, használati tárgyakat rögzítsük, nehogy a kicsi beléjük kapaszkodva azokat magára rántsa. Mindenféle éles, apró, lenyelhető, törékeny tárgyat zárjunk el biztonságos helyre. A vegyi anyagokat, gyógyszereket, sőt az illatszereket is tároljuk magasan, nem elérhető helyen.
Ha szenvedélyes kaktuszgyűjtők vagyunk, erre is figyelnünk kell, hiszen komoly sérüléseket okozhatnak a tüskék a gyanútlan gyermeknek.
A védőzár alkalmazása nem csak a szobákban a szekrényeken és fiókokon, hanem a konyhában is rendkívül fontos, hiszen a konyhaszekrény számos olyan eszközt rejt, amely veszélyes a kicsik számára. Alapvető, hogy a késeket, villákat, éles szerszámokat és a törékeny poharakat magas helyen, jól elzárva tároljuk. A konyhai gépeket használat után húzzuk ki a konnektorból, nehogy beindítsa azokat a gyermek. A kuka hatalmas fertőzésforrás, azért szintén zárható szekrényben tároljuk, pl. a mosogató alatt.
A fürdőszobában elsősorban attól kell megóvnunk csemeténket, nehogy elcsússzon. Ezért fontos a kádkilépő és a kádban a csúszásgátló használata. Ma már sok aranyos, kifejezetten gyermekeknek készítettet vásárolhatunk. Érdemes befektetni ebbe, hiszen súlyos baleseteket szenvedhet a kicsi egy esetleges rossz mozdulat és elcsúszás esetén. Természetesen a szülők eleinte mindig mellette vannak, de egy 3-4 éves gyermeket már időnként ott – otthagynak pancsolás közben.
Amennyiben szerencsések vagyunk, és kertes házban élünk, a kert területét is biztonságossá kell tennünk. Fontos a friss levegő és a kertben való játszadozás, de csak biztonságban. A kertben használatos vegyi anyagokat, szerszámokat tároljuk zárt helyen. Ha medence vagy kerti tó van a háznál, eleinte csak szülői felügyelettel engedjük a kicsit az udvarra.
Eleinte nem túl könnyű átszoknunk ezekre az újításokra, de felelősséggel tartozunk gyermekeinkért és mindent meg kell tennünk biztonságukért az első években, míg meg nem tanulják, hogyan viszonyuljanak a világ dolgaihoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás