Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Hasadékkal született kisbaba szoptatása

Hasadékkal született kisbaba szoptatása

Az anyatejes táplálás és a szoptatás az ismert előnyökön túl még egyéb előnyökkel is jár a hasadékkal született kisbaba számára. A hasadék miatt nagyobb a fertőzés veszélye, különösen a középfülben. Az anyatej védőanyagai és a fül levegőzése a szopó mozdulatok által jelentősen csökkentik ezt a veszélyt. A szoptatás hozzájárul a szájizomzat fejlődéséhez és ezzel jobb feltételeket teremt a későbbi műtéthez.
Valószínűleg eltart egy darabig, míg kisbabája megtanulja, hogyan vegye magához a táplálékot. Mindenképpen kezdjen intenzíven fejni már rögtön a szülés után. Minél hamarabb vesznek a babától mintát egy szájpadzáró lemez készítéséhez, annál jobb (legjobb ha már az első nap). A szájpadzáró lemez egy lenyomat alapján készített, megfelelő alakú szájsebészeti lap, mely lezárja a szájpadláson lévő hasadékot. Ezt minden étkezés előtt a szájba kell helyezni. Megkönnyíti a szopást és megakadályozza, hogy a baba hozzászokjon, hogy nyelvével töltse ki a hasadékot. Amíg nem áll rendelkezésre ez a lapocska, tegye kisbabáját függőlegesen mellre, nehogy félrenyeljen. Szájpadzáró lemezzel különböző szoptatási testhelyzetben teheti mellre a kisbabáját.
Szoptatás előtt segítséget jelenthet a rövid fejés a rejleadó reflex beindulásához. Ha mellre teszi kisbabáját, tartania kell a mellét a baba szájában, hogy ne csússzon ki. Mellét akár szoptatás közben is fejheti, masszírozhatja vagy melegítheti. Szájpadhasadék esetén kisbabájának meg kell tanulnia a tejöblöket nyelve fejő mozdulataival és az állkapcsok nyomásával kiüríteni. Vannak kisbabák, akik ezt olyan hatékonyan megtanulják, hogy maguktól is elegendő tejet tudnak szopni. Többnyire azonban a szoptatás után még fejni is kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás