Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ha az édesanya kerül kórházba

Ha az édesanya kerül kórházba

Ebben az esetben az a legjobb, ha kisbabája elkíséri Önt a kórházba. Valószínűleg segítségre lesz szüksége a családból vagy a baráti körből – valakire, aki törődik a kisbabával és odaviszi Önhöz (többnyire fekve) szoptatni. Az is megoldás, ha kisbabája csak napközben van a kórházban. Vannak anyukák, akik a kórházzal egyeztetve megszervezték, hogy felnőtt betegként a gyerekosztályra vegyék fel őket, hiszen ott minden rendelkezésre áll a kisbaba ellátásához. Az együttlétnek számos előnye van mindkettőjük számára. Ha egyik megoldás sem megvalósítható, a fejés segít a tejtermelés fenntartásában.
Ne válassza el kisbabáját a tervezett kórházi tartózkodás előtt. Az elválasztás és az elválás mindkettőjük számára kettős lelki megterhelést jelentene. Ezenkívül a szoptatás segít is a kórházi tartózkodás után az élmények feldolgozásában és a hétköznapokba történő visszatérésben.
Ha kisbabáját meg kell operálni, különösen fontos, hogy elkísérje a kórházba. A pácienseknek a műtétre éhgyomorral kell érkezniük, hogy gyomruk üres legyen, nehogy hányjanak a műtét alatt és nehogy ételmaradék kerüljön a tüdejükbe. Az anyatej könnyen emészthető és egy órán belül kiürül a gyomorból. Ezért a kizárólag szoptatott csecsemőknél a műtét előtti szoptatási szünet lerövidíthető. Szoptasson az utolsó percig, amit csak engedélyez az orvos – reggeli beavatkozás esetén éjszakára esik az utolsó szoptatás. Ha az orvos hosszabb időt kér szoptatás nélkül, vagy elhalasztják a műtét időpontját, akkor próbálja meg más eszközökkel megnyugtatni kisbabáját, kösse kendőbe, hintáztassa finoman, énekeljen neki. Minél jobban elfogadja a műtét szükségességét, annál könnyebben tudja majd megnyugtatni kisbabáját is.
A beavatkozás módjától függ, hogy mikor szoptathat ismét a műtét után – néha nem sokkal az ébredést követően már szabad lehet. Ha hosszabb időt kell kihagynia, mindenképpen fejjen.
Ha Önt, az édesanyát kell megoperálni, akkor Önnek éhgyomorral kell maradnia, de kisbabáját az utolsó percig szoptathatja, s ez feltehetően Önt is meg fogja nyugtatni. Az altatás után újra szoptathat, amint képes kisbabáját a karjában tartani. A szoptatás szüneteltetésére helyi érzéstelenítés alkalmazásakor sincs szükség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás