Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A GYESről, általában

A GYESről, általában

Összege 2011-ben azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (bruttó 28.500 Ft -, ikergyermekek esetén dupla összegű 57.000 Ft). Töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás időtartama 10 % nyugdíjjárulék levonása mellett, szolgálati időnek számít. Nyugdíjas igénylő esetén nem vonnak nyugdíjjárulékot.

A jogosultságot illetően:

Jogosult a SZÜLŐ, amennyiben:

A saját háztartásában élő gyermek tartósan beteg, illetve a 2011. január 1-től hatályos rendelkezés szerint a gyermek 3. életéve előtt.

Jogosult a NAGYSZÜLŐ, ha:

A gyermek első évét betöltötte, gondozását, nevelését a nagyszülő látja el, tartós betegség, illetve súlyos fogyatékosság esetén a gyermek 10. életévének betöltéséig.

A nagyszülő csak a szülő jogán, azaz csak akkor kaphatja, ha a szülőnek is járna!!!

GYES mellett dolgozni?

A szülő, a gyermek 1 éves kora után heti 30 órát dolgozhat, de az időkorlát nem vonatkozik arra, ha a munkavégzés az otthonában történik, illetve ha a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos.
A nagyszülő, a kicsi 3. életévét követőn heti 30 órát, vagy ha otthon végez munkát, akkor akármennyit dolgozhat.

Vállalkozhat-e a kismama a GYES alatt?

GYES-en lévő kismamák a pici egy éves koráig nem folytathatnak keresőtevékenységet.
A kicsi egy éves kora után viszont időkorlátozás nélkül, bármilyen jogviszonyban dolgozhatnak. Tehát ekkor visszamehetnek dolgozni, vagy egyéni vállalkozásban, társaságban is közreműködhetnek úgy, hogy amellett még a gyermek 3 éves koráig a GYESt is folyósítja számukra az állam.
(Gyesen lévő nagyszülő esetén más a helyzet. Ilyenkor a nagyi keresőtevékenységet csak a gyermek 3 éves kora után végezhet, és akkor is csak napi max. 4 órában. Azonban ha a munkavégzés otthon történik, akkor időkorlátozás nélkül)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha babánk aluszékony vagy éppen túl éber?

Némelyik baba a nap 24 órájából 21 órát alszik, nem nagyon igényli a mama jelenlétét, …

Leave a Reply