Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A gyilkoló retrovírus

A gyilkoló retrovírus

A HIV egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A HIV egy retrovírus, és a CD4+ lymphociták felszínéhez kötődik (ami T helper lymphocitaként ismert, mint olyan fehér vérsejtek, amelyek védik a fertőzések ellen az egészséges immunrendszert) a replikáció során. Miután hozzákötődött ehhez a sejthez, a HIV belép a sejtbe és így rejtve és védve marad más immunrendszerbeli sejt elől. A sejt belsejében, a HIV RNS másolódik, majd új, virális DNS-t készít, és ezt követően integrálódik a hordozó sejt DNS-ébe. A gazdasejt felhatalmazza HIV vírust hogy, replikáljon új virionokat (egyszálú vírus). Az új virion elhagyja a gazda sejtet, hogy megfertőzzön másokat is és a gazda CD4+ T sejt elpusztul. Amíg a test körülbelül 10 milliárd új viriont termel naponta, addig az immunrendszer elpusztítja és eltávolítja a legtöbbjüket, körülbelül 100 millió virion maradhat el, melyek fertőző képesek. Habár a test mindennap termel CD4+T sejteket, a virionok kipusztítják ezeket, ez folyamatos erő-egyensúlyi küzdelemhez vezet a HIV és CD4+ T sejtek között.

A HIV vírus a következőképpen juthat a szervezetbe:

Fertőzött partnerrel szexuális úton, melybe beleértendő a vaginális, az anális vagy orális közösülés; a HIV vírus bejuthat a női vagy férfi genitáliákon keresztül, a végbélen, és a szájon át (a férfi-férfi közötti szexualitás jelenti a legnagyobb kockázatot, habár az Egyesült Államokban a HIV fertőzés a nők esetében is növekszik néhány éve, felülmúlva ezzel a homoszexuálisok és biszexuálisok táborát.)
A megosztott, fertőző vérrel szennyezett tűk és fecskendők (számos esetben a beinjektált droghasználók csak másodikak a homoszexuális és biszexuális férfiak mögött az USA-ban.)
A beteg anyától a magzat a terhesség folyamán fertőződhet vagy a születés során
Szoptatás során is fertőződhet az újszülött
Fertőzött vér vagy vérszármazék átömlesztése alkalmával

A beszerezhető bizonyítékokat alapul véve, a HIV nem továbbítódik a nyál, az izzadtság, a könnyek, a vizelet vagy széklet által. A csípő rovaroknak nincs transzmittáló képessége, csak a nyálkahártyán vagy alkalmi esetekben érintkezhetnek vérrel vagy testfolyadékkal. Az alkalmi kapcsolatba nem értendő bele, hogyha valaki mögött ülünk, a kézfogás, az ölelés, ugyanabban az étteremben történő evés, az úszás ugyanabban az uszodában, ugyanannak a zuhanyzónak vagy kádnak a használata, vagy ugyanannak a WC-nek a használata.

Hogyan tudhatják meg a HIV-vel fertőzött emberek hogy AIDS-esek? Amikor az embert HIV-vel kapcsolatban vizsgálják, akkor időszakosan két vérvételt kell csinálni, a CD4+ T sejteket és a virális terhelést szükséges nyomon követni. Ha a CD4+T sejtek száma 200sejt/mm3 alá csökken, vagy az AIDS-kapcsolatos szövődmények kialakulnak, az illető AIDS-s. Az AIDS-el kapcsolatos szövődmények listája különösképp lecsökkenhetne, ha az illető nem fertőződne HIV-vel.

Van arra megoldás, ha valaki közvetlen érintkezésben áll HIV fertőzéssel, még mielőtt kialakul az AIDS. Manapság a klinikai laboreredményük alapján, a HIV-vel fertőzött embereknek követniük kellene a számukra előírt antivirális terápiát és figyelemmel követni a gyógyulásukat. A virális terheltség számontartása az egyik jelentős intézkedése a kór meghatározásnak és előrehaladtának. Általában ha a virális terheltség 100.000 kópia/mL vagy annál több vagy, ha a CD4+ T sejtek mennyisége nagymértékben lecsökken akkor anti-HIV gyógyszeres kezelést kíván. Persze szervezeti tényezők is szerepet játszanak.

Az 1980-as évek elejére tehető a HIV kezelése, amikor főként a kór csillapítására szolgáló kezelésből állt, akkor az eredeti okok és természetesen a betegség még titokban volt és a gyógyszeres küzdelem hatásosan visszaszorította. 1987-ig, amikor a gyógyszerkezelés használatára az AZT-ot képesítették, akkor általában 18 hónapnyi diagnózis alatt fordult elő halál, gyakran tüdőgyulladás miatt végső stádiumban pedig nagymértékű súlyvesztés okozta. A betegeknek gyakran több mint egy opportunista fertőzése vagy rákja van egyszerre – mint például Candida fertőzés, hasmenéses megbetegedések, Kapocsi szarkóma, és végül Pneumocystis carinii okozta tüdőtályog. Nem az összes HIV által fertőzött embernél fejlődnek ki gyorsan a tünetek. A tünetek megjelenésének felezési ideje körülbelül 10 évre becsülhető, de néhány HIV-vel fertőzött ember esetében a tünetek kialakulása rendkívül gyors, amíg mások évekig tünetmentesek. Az Ermory-i Egyetem Népegészségügy karának dékánja és a CDC-nél a HIV/AIDS osztály vezetője Dr. James Curran megjegyzi: „Sajnos a legtöbb HIV-vel fertőzött ember a világon még nem kap kezelést.”

A közegészségügy idő előtti reakciója a HIV/AIDS pandémiára tartalmazza az oktatást, a tesztelést és a partner felvilágosítását. Így a betegségről kissé többet tudunk meg, mely információkat a nyilvánosság követeli. Csókolózással terjedhet-e a HIV? Ki van leginkább veszélyeztetve? A CDC minden jelentett esetről elkezdte gyűjteni az adatokat mielőtt felfedezték a HIV-et és a lehetőséget a tesztelésére, az új népeket, mint potenciálisan különösen veszélyeztetettek, tartják számon – a Haitik, a droghasználók és a vérzékenyek. Majd hogy nem járványszerűen terjedt el, így néhány kórházban elkezdődött az elválasztása a veszélyeztetett populációnak és az AIDS-es eseteknek és a kórházi személyzetnek is javasolták, hogy köpenyt, maszkot és kesztyűt viseljenek, amikor beteget kezelnek. Amióta tűn keresztüli vércsere zajlik, köztudott hogy AIDS-et vihet át, ezért speciális elővigyázatosságot igényel a vérátömlesztés.

Némelyik többnyire vitatott közegészségügyi lépés között szerepel a felmerülő járvány megjelölése mely magában foglalja a névtelen és önkéntes HIV tesztelést, a partner értesítését és a szerológiai gyakoriság vizsgálatát. Korábban, a közegészségügyi szervezete ösztönözte azokat az egyéneket, akik fertőzés kockázatának voltak kitéve, hogy tudjanak meg többet a HIV vírusuk helyzetéről névtelen tesztelési oldalon keresztül, ahol az egészségügyi szervezet helyi és állami adataik voltak felmérve. Azokat, akiknek a tesztje pozitív lett, bátorították, hogy értesítse a partneré(ei)t. Azokat, akiknek pozitív lett a tesztje és kellemetlenül közölni kellett ezt a partnerével, az egészségügyi szervezet állami és helyi részlege egy rendszert állított fel a bejelentett partnerekről, összegyűjtve a neveiket és értesítették őket mialatt titokban tartották a megjelölt ügyek neveit. Végül a CDC létrehozott egy validáló sorozatot vagy szerológiai gyakoriság mérőt – a terhes nőknél, az újszülötteknél, az STD-s klinikai betegeknél – azért, hogy megértésék a járványt és azt, hogy hogyan változott.
Amikor azonosították pozitív esetek állapotának súlyát, vita kialakult, hogy értesítsék-e azokat, akik HIV-ben szenvednek, hogy terápiára van szükségük. Néhány államban, mit például New Yorkban, az újszülöttek szerológiai gyakorisága láthatatlan, ezért a babák nevei tudatják az orvossal és a szülőkkel hogy ki az, akinek ajánlatos a terápia. Az 1990-es évek eleje óta, az Amerikai Közegészségügyi szervezet követelte, hogy az összes terhes nő az USA-ban önkéntes HIV tesztelésen vegyen részt a terhessége alatt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply