Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Másodlagos fejfájás

Másodlagos fejfájás

A másodlagos fejfájás valamilyen mögöttes szerkezeti eltérés következtében mutatkozik meg a fejben vagy a nyakban. Számos kiváltó oka létezik a bevérzéstől az agyban, a tumoron át az agyhártya- (meningitis) és az agyvelőgyulladásig (encephalitis).

Mit jelent a koponyai idegfájdalom, az arcidegfájdalom és egyéb fejfájások?
Az idegfájdalom azt jelenti, hogy az idegekben jelentkezik a fájdalom. A koponyai idegfájdalom úgy jellemezhető mint, a fejfájások egyik csoportja, ahol a fejben és a nyak felső részében található idegek begyulladnak és a fájdalom forrásaként szolgálnak. Az arcidegfájdalom és más típusú fejfájás kiváltó okok is ebbe a kategóriába sorolhatóak.

Amíg a tenziós fejfájás a leggyakrabban előforduló fejfájás típus, addig a kiváltó oka nem teljesen ismert. A legvalószínűbb oka a koponyát fedő izomzat összehúzódása. Amikor a koponyát fedő izmok erős igénybevételnek vannak kitéve begörcsölhetnek, mely fájdalmat okozhat a fejben. Gyakori lokalozációja a fájdalomnak, a koponya alapja, ahol a nyak és a trapéz izmok találkoznak illetve a halánték ahol az izmok elősegítik az állkapocs mozgatását és a homlok.
Ez a kis kutatás igazolja a tenziós fejfájás pontos okát. A tenziós fejfájást a testben előforduló fizikai vagy érzelmi stressz váltja ki. A fizikai stressz, mely a tenziós fejfájást válthatja ki lehet a nehéz és hosszú kétkezű munkától vagy az íróasztal előtti vagy a számítógép előtti üléstől, a sokáig húzódó érzelmi stressz szintén okozhat tenziós fejfájást, mely a koponya körüli izmok kontrakcióját eredményezi.

A tünetei:
• A fej hátulján a nyak felső részén jelentkező fájdalom jellemzően egy sávban feszítő vagy lüktető érzést keltve.
• A fejen körbefutó sávos nyomással irható le és a szemöldök fölött a legintenzívebb a fájdalom.
• A fájdalom rendszerint közepen (nem akadályozó) és kétoldali (hatással van mind a két oldalra)
• Nem jár vele szag-, fény- és hang érzékenység ahogy hányinger érzet és hányás sem.
• Rendszerint alkalomadtán fordul elő (ritkán és bélyegek nélkül) de néhány érintettnél előfordulhat napi rendszerességgel.
• A legtöbben a tenziós fejfájás ellenére is aktívak.

Bármely fejfájás diagnózisának felállításához kulcsfontosságú a beteg kikérdezése. Az egészségügyben dolgozóknak illik megkérdezni, hogy mikor kezdődött a fejfájás, milyen jellegű volt, mennyire volt erős, a fájdalom időtartama és társult-e hozzá bármilyen egyéb tünet. Összességében a tenziós fejfájásra jellemző fájdalom közepes erősségű, a fej mindkét oldalán kialakul, feszítő fájdalommal jár, nem pedig lüktetővel és nem akadályozza a cselekvőképességet. Nem társul vele a hányinger, a hányás vagy a fényérzékenység tünetegyüttese.
A fizikai kivizsgálás fontos a tenziós fejfájásban szenvedőknél, mert csak így lehet valósághű a diagnózis. Az egyetlen kivételt képez a fejbőr vagy a nyakizmok nyomásérzékenysége. Ha az egészségügyben dolgozók eltérést találnak ezen a területen, attól még nem tekinthetnek rá úgy, mint tenziós fejfájásban szenvedőre.
A tenziós fejfájás fájdalmas és gyakran a betegeket aggasztja az, hogy a diagnózis alapján csak tenziós fejfájásuk van. Habár, nem életveszélyes a tenziós fejfájás akadályozhatja az ember mindennapi tevékenyégét.
A legtöbben sikeresen kezelik magukat megfékezve a tenziós fejfájást a vény nélküli fájdalomcsillapítók (over-thecounter OTC) révén.

Sokaknál bevált:

• aszpirin
• ibuprofen (Advil)
• acetaminofen
• naproxen

Ha mégsem segítenének, más támogató kezelések is elérhetőek. A visszatérő fejfájást jelezni kell, felkeresve az orvosi segítséget. A masszírozás, a biofeedback és a stressz kezelés együttesen nyújthat segítséget a fejfájás megfékezésében.
A biztonság kedvéért, fontos az emlékezetünkbe vésni, hogy az vény nélküli gyógyhatású készítmények, gyógyszerek és lehetnek mellékhatásaik, illetve kölcsönhatásba léphet a vényre kapható gyógyszerekkel. Mindig bölcs dolog megkérdezni a kezelő orvost vagy a gyógyszerészt, ha valamilyen kérdése adódna az embernek a vény nélküli gyógyszerekről vagy használatukkal kapcsolatban. Különösen akkor fontos, amikor a beteg gyakran vesz be belőlük.
Fontos elolvasni, hogy mit tartalmaz az adott vény nélküli pirula. Gyakran az OTC gyógyszerek kevert alkotókból állnak és a második vagy harmadik gyógyszer alkotó lép kölcsönhatásba vagy nem javasolt a fogyasztása az adott betegnél. Például:
• néhány vény nélküli tabletta koffeint tartalmaz, mely felgyorsult szívverést idézhet elő néhány beteg esetében.
• éjszakai készítményekbe difenhidramint adhatnak, mely álmosságot okoz és a vezetés illetve nehéz gépekkel történő munkavégzés nem ajánlott a gyógyszer szedése alatt.

A következőkben egyéb intő példák amiket be kellene tartani:

• Aspirint ne adjuk gyermekeknek és fiataloknak mert növeljük a Reye’s szindróma kockázatát, a vírusos influenza és az aspirin együttes használata okothatja ezt a betegséget, mely kómához, agykárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet.
• Az aspirin és az ibuprofen irritálja a gyomornyálkahártyát és bevérzést okozhat. Körültekintően kell használniuk azoknak a betegeknek, akiknek emésztőrendszeri fekélye van vagy, akik olyan vérhígítót szednek mint, a warfarin és a clopidogrel-biszulfát.
• Acetaminofent, ha nagy mennyiségben használnak máj károsodást vagy szervi elégtelenséget okozhat. Azoknál a betegeknél, akik jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak vagy máj betegségben szenvednek, fokozott odafigyeléssel alkalmazható.
• A tenziós fejfájás egyik kiváltója a vényre kapható gyógyszerek túlzott használata. Amikor ezeket a gyógyszereket hosszú időn keresztül alkalmazzuk a gyógyszeres kezelés megszokott hatásává válik a visszatérő fejfájás. Tehát a fejfájás a gyógyszeres kezelés egyik visszatérő tünete lehet (kiújulú fejfájás).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az alattomos kór – Hepatitis C

Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a májgyulladás, vagyis a Hepatitis C. Magyarországon évente 600-800 haláleset történik, …

Hozzászólás