Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A gyomok és a vadnövények mint zöldség és gyógynövények

A gyomok és a vadnövények mint zöldség és gyógynövények

Számos gyomnövény gyógyító hatású, s a megfelelő
formában elkészítve hasznos tápanyag-kiegészítő és egészséges. Például a podagrából (Aegopodium podagraria), a pitypangból, a parajlibatopból (Chenopodium bonushenricus) és a csalánból is készíthetünk főzeléket, salátát vagy salátaadalékot. A tarackbúza és a mezei árvácska teája nagyon jó ízű és igen jótékony hatású, ízesítve és anélkül is fogyasztható.
A lándzsás levelű útifű a természetgyógyászok kedvelt és gyakorta használt gyógynövénye, a kertben pedig kellemetlen gyomnak tekintjük. A gyomok az egyes háziállatok számára is jól hasznosítható, vitaminban és tápanyagban gazdag takarmánynövények, emiatt a gyomoknak az eddigieknél sokkal nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk.
A kártevők és a kórokozók elhárítása, növényvédelem a biokertben.
Alapszabályok amikről jó, ha tud.
Az erős, egészséges növények sokkal ritkábban esnek áldozatul az egyes kártevőknek, kórokozóknak, mint az egyoldalúan táplált vagy tápanyaghiányban szenvedők. A helyes tápanyag-visszapótlás előfeltétele az egészséges talaj. Az adott növény számára helytelenül megválasztott termőhely a fertőzésveszélyt meghatványozza. Bizonyos növények rendkívül érzékenyek a szélre, vagy nem bírják a magas talajvizet. Épp ilyen fontos az adott helyhez legjobban alkalmazkodni képes fajták kiválasztása, különösen a gyümölcsfák esetében. A sekélyen gyökeresedő növényeket rendkívül károsítja a helytelenül végzett talajmunka, mert a megsebzett gyökereken keresztül nő a fertőzésveszély.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply