A szamóca

A szamóca egyetlen kertből sem hiányozhat. Talaja humuszban gazdag, laza, jó vízháztartású és enyhén savanyú legyen. Jó előveteménye a bab, valamint a talajéletet felpezsdítő burgonya. A szamócát 40-60 cm-es
sortávolságra ültessük. Nagyon jól fejlődik vegyes kultúrában a hagymával, a fokhagymával és a fejes salátával. A talajt a növények körül mulcsozzuk. Az érési időszakban kedvező hatása van a szalmatakarásnak. A mulcsréteg tetejére hordott páfránylevelek a csigákat távol tartják a szamócától.
A kártevők és a kórokozók távol tartása, riasztása
A kártételek megelőzésének alapvető előfeltétele a termőhely és az oda illő faj, fajta helyes megválasztása. Honos, nem túltenyésztett fajtákkal elérhetjük, hogy kertünk növényanyaga erős, egészséges lesz. Vigyázat! A műtrágyák túladagolása csökkenti a növények ellenálló képességét.
A kártevők ellen erősítsünk a fák törzsére ragasztós papírcsíkokat, s a fák közé függesszünk fagyapottal kitömött virágcserepet, ami vonzza a fülbemászókat. A fák tányérjába vetett sarkantyúka és büdöske is bizonyos mértékig távol tartja a tetűféléket. Az elszáradt, beteg ágakat vágjuk le, és égessük el!
Gyomnövények, vadnövények
A gyomnövény elnevezés tulajdonképpen igazságtalan, mert az így titulált növények csak a mi szempontunkból keltek és fejlődnek alkalmatlan, rossz helyen.
Az elgyomosodott területet meg kell tisztítani ! A gyökérdarabok kiszedéséhez ásóvillát használjunk, mert a kapa vagy a hagyományos ásó a gyomok gyökerét feldarabolja, s maradványaiból a gyomok újra elszaporodnak. A gyomokat még virágzásuk előtt távolítsuk el! Ha egy ideig következetesen kiszedjük őket, egy idő múlva már csak a szél által vetett gyomnövényekkel kell megküzdenünk. Ne használjunk herbicideket, mert évekig érezhető a hatásuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply