Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A hátfájás és a gerinc

A hátfájás és a gerinc

A gerinctájék testünk azon érzékeny területe, amely a legkorábban és ugyanakkor általában tartósan hívja fel a figyelmünket a tartási rendellenességekre, a helytelen tartásformákra. A hátfájdalmat a kezdeti időszakban kényelmetlennek, korábban zavarónak, előrehaladott állapotban pedig nehezen elviselhetőnek érezzük.
A gerinc feladata a test tartása, ezen belül azonban nemcsak a fizikai értelemben a csontok, inak, izomrendszer stabilitásának biztosítása, hanem az ember belső feszültségi állapotára, öntudatára való hatás Is. A mindennapi gondok mellett nem könnyű feladat a nyílt, optimális tartás vagy a sorscsapások utáni felemelkedés. Gerincünkkel szemben támasztott másik követelmény az ún. kiegyenlítő funkció, melyhez rugalmas tulajdonságok szükségesek: ezek simítják el az egyenetlenségeket és biztosítják a mindennapok követelményeihez szükséges mozgékonyságot.
A megtámasztás és a kiegyenlítés váltakozásában a biológiai dinamika alapszabálya tükröződik vissza: feszültség és ellazulás váltakoznak a terheléssel és tehermentesítéssel. Az igénybevétel és a pihenés szoros összefüggésben állnak a külső körülményekkel és elvárásokkal és a belső lehetőségekkel. A gerinc a testtartás által jelzi, hogy kész-e a parancsnak engedelmeskedni vagy megtagadja azt, félelmet, ellenállást vagy készséget mutat a feladat teljesítésére.
A kezelés eredménye leginkább a porckorong állapotán mérhető le. Ha a porckorongot túlságosan erős vagy hosszan tartó nyomási terhelés éri, elkophat, elfáradhat vagy szakadás keletkezhet rajta. Amennyiben azonban a nyomás és tehermentesítés kiegyenlített mértékben váltakozik, akkor és csakis akkor képes az egész embernek hosszú távon mind szilárdságot és stabilitást, mind mozgékonyságot biztosítani.
Ez a két tényező egy ördögi kör két pólusa, mely bizonyos idő alatt ördögi spirállá alakul át. A hátfájdalmak enyhítésére több lehetőség kínálkozik, melyeknek célja a jelzett kör vagy spirál megszakítása. A hagyományos módszerek: a mozgás oldalán a gyógytorna, a lazítás oldalán az autogén tréning. Alkalmanként masszázs, bedörzsölés, gyógyszer alkalmazása. Az olyan kezdeti szakaszában a betegségnek, amikor a panaszok és a tünetek azt még megengedik, egyéb természetes módszerek is megengedhetők az állapot romlásának megakadályozása céljából.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket …

Hozzászólás