Napenergia

A napenergia szinte mindennap az alapja, nélküle nem lenne élet a földön. Bőséges energia, ami bármilyen mennyiségben, bármeddig felhasználható. A jövő energiája. A Nap sugárzó földet érő teljesítménye több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaszükségletének. Évente annyi napenergia érkezik a Napból a Földre, amennyi 60 milliárd tonna kőolaj elégetéséhez szükséges. Ennek elég lenne 1%-t hasznosítani 5%-s hatékonysággal és akkor meg is oldódnának a Föld energiagondjai.
A Napból jövő energia hasznosításának több módja is ismeretes. Létezik egy úgynevezett fotovoltaikus eszköz (PV), ami annyit jelent, hogy napelem segítségével a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítják. Megfelelő átalakító által ez visszavezethető az elektromos hálózatba.
A használati meleg vizet a legkönnyebb napenergiával előállítani. Családi házak esetén 1-3 db, nagyobb vízfogyasztás esetén pedig 4-6 db 2 négyzetméteres napkollektort célszerű felszerelni. 200-500 literes meleg vizes tartályban tárolják a megtermelt hőenergiát. Egy jól szigetelt tároló alkalmas arra,hogy napközben a napkollektorból elállított meleg vizet akár napokig is eltartsa.

A napenergia előnyei:

  • csökkenti a fosszilis energiáktól való függést
  • állandóan rendelkezésre áll
  • egyszerű működtetni és karbantartani
  •  fotovoltaikus napelemek árnyékban is termelnek energiát
  • megújuló energiaforrás, amíg létezik a Nap, addig felhasználható az energia
  • felhasználása nem jár víz kibocsátással vagy légszennyezéssel
  • ahogy fejlődik a technika, úgy csökken a napenergiával kapcsolatos szerkezetek ára

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás