A hátfájás okai

A hátfájás manapság már szinte mindenkit érint. Nézzük, mi lehet a háttérben, amikor fáj a hátunk.
Gyulladások:
A gerincpanaszok okaként viszonylag ritkán állapítható meg gyulladásos folyamat. Alapvetően kétféle gyulladásos eredet jön szóba: gennyes, azaz bakteriális vagy tuberkulotikus és nem gennyes gyulladás, amely reumatikus betegségnél fordul elő. A leggyakoribb tünet ilyenkor a jól körülírható, heves fájdalom. Az érintett gerincszakasz ütögetésre, rázkódásra igen érzékeny. A gyulladásos folyamatok rendkívül gyorsan létrehozhatják a gerinc statikájának károsodását, mely bizonyos esetekben az adott gerincszakasz műtéti merevítését teszi szükségessé.
A gerinc sérülései:
A motorizáció elterjedése együtt jár a közlekedési balesetek számának szaporodásával és ezen belül növekszik a gerinc-sérülések száma is. Az enyhébb sérülések csak funkcionális károsodásokat okoznak. A csigolyatörések túlnyomó része nem okoz tartós vagy végleges gerinckárosodást. Súlyos következménnyel azok az esetek járnak, amikor a gerinc stabilitása szűnik meg. Ilyenkor a rendkívül érzékeny gerincvelő és a kilépő ideggyökerek sérülése miatt bénulás következik be.
Anyagcsere betegségek:
A csontok nagymértékben képesek alkalmazkodni az igénybevételhez. A fokozott terhelés a csont szilárdságának növekedését eredményezi. A gerincet alkotó csontok is hasonló módon alkalmazkodnak a mindennapos terhelési szinthez. A testi aktivitás csúcspontja a fiatalkor és a felnőttkor első időszaka – ebben az időszakban legnagyobb a csontok szilárdsága. Az életkor előrehaladtával a csontok terhelhetösége csökken. A csontállomány sűrüségének kóros csökkenése (oszteoporózis) már átlagos megterhelés esetén is a csigolya összeroppanását idézheti elő.
Hormonális megbetegedések és a vitaminháztartás zavarai is befolyásolják a csont terhelhetőségét. A beteg a hátizomzat elfáradását említi, amely különösen a délutáni időszakban jelentkezik. A csont teherbíró képességének további csökkenése már körülírt csigolya deformitást okoz, ami lokalizált fájdalomhoz vezet és észrevehetővé válik a testmagasság csökkenése is.
A vitaminhiányt és a hormonális zavarokat gyógyszeres kezeléssel lehet kiegyenlíteni – műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor. A lényegesen gyakoribb, az életkor előrehaladtával kapcsolatos csontritkulás esetén részben gyógyszeres, részben gyógytorna kezelés alkalmazása kerül szóba. A gerinc csökkent terhelhetősége arra kényszeríti a beteget, hogy testtartását megváltoztassa: meg kell tanulnia, hogyan kerülheti el mindennapi tevékenysége és munkája során a gerinc túlterhelését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply