Porckorongsérv

A csigolyatestek között elhelyezkedő porckorong felülete kb. 5 cm2, magassága a gerinc egyes szakaszain változó (nyaki szakasz kb. 3 mm, háti szakasz kb. 5 mm, ágyéki szakasz kb. 9 mm). A porckorong egymás mögött hagymalevélszerűen elhelyezkedő kötőszövetes rétegekből (rostos gyűrű) és az ezen belül középen elhelyezkedő ún. kocsonyás magból áll, mely rendkívüli vízfelvevő képességű makromolekulákat tartalmaz. A porckorongot a szomszédos csigolyákkal szalagok kötik össze. Táplálása nem a véráram útján, hanem az ún. „szivacs-elv” alapján (diffúzió) történik.
Pihenő állapotban, pl. fekvésnél, amikor a gerinc nincs terhelés alatt a porckorong diffúzió útján folyadékot vesz fel, terheléskor pedig folyadékot ad le a környezetébe. Ezzel magyarázható, hogy reggelenként a testmagasság mintegy 1 cm-rel több, mint este. Idős emberek testmagasságának csökkenése – mely a gerinc rugalmasságának elvesztésével is jár – szintén ezzel a folyamattal, a porckorong vízfelvevő képességének csökkenésével hozható összefüggésbe.
A porckorong vízágyhoz is hasonlítható felépítése teszi lehetővé, hogy a fellépő terhelésekkel szemben tompító hatást fejt ki. Szimmetrikus, tengelyirányú terhelésnél a porckorong egyenletesen nyomódik össze, központi helyzetét a csigolya közti résben megtartja, miközben a kötőszövetes gyűrű és a kocsonyás mag csekély mértékben oldalirányban kitér. Ha a terhelés nem szimmetrikus és a gerincre egyoldalú erők hatnak, akkor a porckorongban különböző mértékű húzó- és nyomófeszültségek keletkeznek. Előrehajlásnál a csigolyatestek elülső szélei közelítenek egymáshoz és nyomást fejtenek ki a rostos gyűrű elülső részére. A kocsonyás mag a kevésbé terhelt terület irányába igyekszik elmozdulni, tehát hátrafelé tér ki. Ép porckorong esetén mintegy önszabályozásképpen a rostos gyűrű hátsó részében húzófeszültség alakul ki, amely a terhelés által kiváltott mozgás A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rostos gyűrű szövetében a huszadik életévtől kezdve degeneratív elváltozások jelentkezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a rostos gyűrű folyton megszakadhat, ami azt eredményezi, hogy a magot sem képes nagyobb terhelésnél stabilan, központi helyzetben tartani A kocsonyás mag tehát könnyen elmozdulhat, és bizonyos mozdulatnál a gerinccsatornába bedomborodva porckorongsérvet is okozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás