Kezdőlap / Társadalom / Válás / A házasság felbomlása, a válás előzményei és következményei

A házasság felbomlása, a válás előzményei és következményei

A népesedési vita, 1973-as kormányhatározattal csak átmenetileg csitult el, újabban újra élénkülőben van. A hazai népesedéspolitikáról Klinger András tanulmánya nyújt adatokban gazdag képet (1974).
A házasság tartalmi problémáinak, jellegének, a házastársak életstílusának vizsgálata mindössze néhány éve kezd kibontakozni. A házasságjövője szempontjából a legérdekesebbek közé tartozik Heller Ágnes cikke (1970) a nemek közötti kapcsolatok jövőjéről, melyben az elidegenedett – vagyis a tulajdonra épült – monogám házasság megszűnésének, a nemek társadalmi egyenlőségének, kapcsolatuk humanizálásának és individualizálásának perspektíváját vázolja fel. Hasonlóan gondolatébresztő Heller Ágnes és Vajda Mihály tanulmánya a kommunizmus családformájáról, a „kollektív családról” (1970); ez a ma még utópikusnak tűnő elgondolás találkozik Németh László „nagycsalád” koncepciójával és komoly figyelmet érdemel. (Ezek a gondolatok annak idején sok ellenérzést, aggályt váltottak ki; ma már higgadtabban ítélhetünk.)
A 70-es évek egyik fő vitatémája volt hazánkban „az élet minősége”, s különösképpen a szocialista életmód, amelynek vezető értéke a kollektivizmus, vagyis a tudatos azonosulás egy közösséggel. Szaporodnak az életmód-vizsgálatok, s terjed a felismerés, hogy az életmód alakításában döntő szerepe van a házasságnak és a családnak. A házasság felbomlása, a válás előzményei és következményei – vagyis a harmadik nagy témakör – szintén csak a legutóbbi években kezd a tudományos vizsgálatok célpontjává válni. A 60-as években inkább csak a statisztikai jellemzők összegyűjtésére került sor. Ez természetesen napjainkban is folytatódik. A megegyezéses válások magas aránya azonban ma már alig teszi lehetővé a válások okainak bírósági iratokon alapuló elemzését. Másrészt tudjuk, hogy lényegesen több házasság bomlik fel ténylegesen, mint amennyit a bíróságok felbontanak. Lőcsei Pál vizsgálta nálunk először a tényleges házasságfelbomlások arányát, vagyis azt, hogy mennyi az elvált a valóságban, megállapította továbbá, hogy az elvált nők közül sokkal többen maradnak társtalanok, mint a férfiak közül.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás

Az emberek többsége, amikor elkötelezi magát egy másik félhez, akkor még nem tudja, hogy mi …

Hozzászólás