Kezdőlap / Nemibetegségek / A herpes genitalis

A herpes genitalis

A nemi szervek herpesze tulajdonképpen megfeleltethető a szájherpesznek, hiszen ugyanolyan módon működik maga a betegség. Amennyiben valaki megfertőződik herpes genitális-szal, a későbbiekben a betegség bármikor újra fellángolhat, visszatérhet.
A nemi szervek környékén, a péniszen, a fitymán, a hüvelyben, a méhnyakon, továbbá a végbélnyílás környékén, a végbélben is megjelenhetnek a herpes szimplex vírus okozta tünetek. Elsőként az érintett területen viszkető, égő érzést tapasztalhat a beteg, majd egy piros folt jelenik meg a bőrön. Ezt követően pici hólyagocskák jelennek meg, melyek fertőző váladékot tartalmaznak. A beteg belázasodhat, nyirokcsomói megduzzadhatnak. Az első tünetek a fertőzést követő 4-7. napon észlelhetőek, és a betegség azonnali mikroszkópos vizsgálattal kimutatható.
A hólyagocskák ezt követően összeolvadnak, és nagyobb fekélyt képeznek, néhány nap alatt pedig pörkösödnek. Az első megbetegedés mindig fájdalmasabb, kellemetlenebb a beteg számára, mint a későbbi fellángolások. A gyenge immunrendszerű emberek (mint például a HIV-fertőzöttek) esetében sokkal hosszadalmasabb a betegség lefolyása, továbbá a test egyéb tájaira is kiterjedhet.
A betegség nem gyógyítható, de odafigyeléssel lehetséges a gyakoriság csökkentése, illetve a kezelés idejében történő megkezdése a tüneteket elviselhetőbbé teheti. Fontos tudni azt is, hogy a beteg akkor is megfertőzheti partnerét, ha éppen nem produkál tüneteket. A fertőzött kismama újszülöttjét is megbetegítheti, aki súlyosabb esetben agyhártyagyulladást is kaphat a herpes genitális szövődményeként.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Hozzászólás