Kezdőlap / Nemibetegségek / A gonorrhoea

A gonorrhoea

A gonococcus nevű kórokozó által okozott trippernek, kankónak is nevezett betegség mindkét nem esetében – kezeletlenség esetén – súlyos következményekkel járhat, mivel hosszabb távú szövődményként akár sterillé is válhatnak a betegek.
A férfiakat illetően húgycsőgyulladás lép fel, mely fájdalmas, égő érzéssel, a fertőződést követő 2-4. napon jelentkezik, és könnyen átterjedhet a húgyhólyagra, melyek következtében a húgycsőből folyás, majd gennyes váladék tapasztalható, a vizelés pedig fájdalmas, és akár véres vizeletürítés is tapasztalható. A gyulladás átterjedhet a prosztatára és a mellékherékre is. Ez utóbbi esetek azonban már a kezelés hiányának következményei, amikor a tünetek ugyan mérséklődnek, viszont a betegség idültté válik. Ha elhatalmasodik a betegség, tályogképződés következtében válhat sterillé a férfi.
Nők esetében sokkal kevésbé kellemetlen, illetve fájdalmas a betegség, így könnyen válhat a betegség kezeletlenné. Mérsékelt folyás tapasztalható a hüvelyből, mely jelezheti a húgycső és a méhnyak gyulladását, de sok esetben tünetmentesen zajlik a betegség. Éppen ezért könnyen válhat idültté, melynek során a petefészkek, a hashártya, a méhnyálkahártya is belobban. A sterilitás kialakulása éppen ezek következménye lehet, hiszen a heges gyógyulás okozhatja a petevezetők elzáródását.
Továbbá – orális, illetve anális érintkezés okán – bekövetkezhet a torok, a mandulák, illetve a végbél gyulladása is. Végül pedig az egyik legsúlyosabb dolog a magzat megfertőzése a méhlepényen keresztül, illetve a szülés során. Az utóbbi akár súlyos szemkárosodáshoz – legrosszabb esetben vaksághoz – vezethet, mivel a fertőzött váladék az újszülött szemébe kerülhet.
Ugyanez megtörténhet felnőtt esetében is.
A beteg idejében elkezdett antibiotikumos kezelése jelentős mértékben csökkentheti a szövődmények kialakulását, és a helyileg illetékes nemibeteg gondozó intézet köteles felkutatni a lehetséges fertőzött partnereket a betegség terjedésének megállítása érdekében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply