Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A heveny és az idült gyomorhurut étrendje

A heveny és az idült gyomorhurut étrendje

A heveny gyomorhurut (akut gasztritisz) étrendje
A beteg az első 24 órában nem kap semmit enni, hogy a gyomor nyugalomban legyen, a folyadékpótlásról azonban gondoskodni kell. Fokozott mértékben kell erre gondolni, ha a beteg sokat hány vagy gyakori hasmenése van. Keserű tea, még inkább sós tea (1 liter teában 5 g konyhasó) pótolhatja a szükséges folyadék- és nátriummennyiséget. Adható még a kissé sózott, citrommal ízesített ásványvíz is.
Egynapi teljes koplalás után elkezdhet a beteg rizs- vagy zabnyákot, esetleg vízbedarát fogyasztani. Ha továbbra is erős a hasmenése, olyan étrendet adunk, amely a vékonybélből könnyen felszívódik és bélbevonó anyagokat is tartalmaz. Ilyenek a már említett rizsből és zabpehelyből készült nyáklevesek, a vizes kakaó, gyógytápszerek közül az Oriza is. Sokszor alkalmazható az almaétrend is. Ilyenkor a beteg nem kap mást, mint 1 kg hámozott almát finom üvegreszelőn reszelve 5-6 adagra elosztva. Az alma pektintartalma miatt kedvező hatású. 4-5 napig csak kétszersültet, pirított kenyeret, lágy tojást, főzelékpüréket ehet.
Különösen vigyázzunk arra, hogy gyakran, keveset egyék a beteg. Enyhébb gyomorrontás után 4-5 nap múlva áttérhetünk az alapétrend rost- és fűszerszegény formájára. A túl zsíros és túlfűszerezett, a túl hideg vagy a túl meleg ételek fogyasztásától azonban még hosszabb ideig tartózkodni kell. Visszaesések alkalmával újból a korábbi, szigorúbb étrendre kell visszatérni.

Az idült gyomorhurut (krónikus gasztritisz) étrendje
Idült gyomorhurut esetén a zsírszegény diéta folyékony-pépes formáját, nyugalmi szakban a zsírszegény étrend rost- és fűszerszegény változatát adjuk, ügyelve arra, hogy mind a mechanikus, mind a vegyi ingerektől óvjuk a gyomor nyálkahártyáját. Tekintettel kell lenni a gyomorsavviszonyokra is.
Hiperaciditásban az étrend lehetőleg savcsökkentő hatású legyen. Az élelmianyagok közül ismert savcsökkentők: a tej, a sószegény krémsajt, a tejszín, a lágy tojás, a keksz, a kétszersült, a burgonya, az alma, a dió, a mogyoró és a mandula. Az étrendnek ezekből az élelmiszerekből valamelyiket mindennap tartalmazni kell.
Anacid betegeknek lehetőleg ne adjunk nyers ételeket, és mivel a gyomornedv csíraölő hatása nem érvényesül, kerülni kell a könnyen erjedő ételneműeket is. A félig nyers salátákat igen gondosan kell megmosni. Az anacid beteg diétájára a finom felaprózás, a kellő ideig tartó hőbehatás és a gyenge fűszerezés jellemző.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás