Kezdőlap / Tudomány / A fertőző betegség jelentésének útja

A fertőző betegség jelentésének útja

– Kórházi elkülönítés. A fertőző betegeket vidéken az Országos Mentőszolgálat, Budapesten a KÖJÁL betegszállító gépkocsijain szállítják kórházba. Különleges esetekben betegszállító repülőgépet vesznek igénybe. Közforgalmú járművön nem szabad fertőző beteget szállítani. A szállítás befejezése után a szállító járművet azonnal fertőtlenítik.
Feltétlenül kórházban kell elkülöníteni azokat a betegeket, akik olyan betegségben szenvednek, amelyeknek gyógyítása állandó, magas szintű orvosi kezelést és esetleg különleges kórházi felszerelést kíván. Továbbá azokat is, akik – otthonukban hagyva – mint fertőzőforrások különösen veszélyeztetik környezetüket.
Más fertőző betegségben szenvedő beteget vagy betegségre gyanús személyt akkor kell kórházban elkülöníteni, ha lakásán a járványügyi követelményeknek megfelelő elkülönítés, illetve ápolása és gyógykezelése nem biztosítható.
A fertőző betegeket a kórházak fertőzőosztályán helyezik el, ahol – a beteg gyógyításán és megfelelő elkülönítésén kívül – különös gondot kell fordítani a társfertőzések a (keresztfertőzések) elkerülésére és az ápoló személyzet védelmére. Ezek érdekében számos higiénés és egyéb követelményt kell betartani.
– Elkülönítés a beteg otthonában. A beteg akkor különíthető el otthonában (lakásán), ha külön bejáratú szoba biztosítható kizárólag a beteg számára, és ha ápolása úgy oldható meg, hogy a beteg sem közvetlenül, sem közvetve nem fertőz másokat.
Az elkülönített beteg szobájába a beteg ápolóján és az orvoson kívül más nem léphet be.
El kell kerülni, hogy a betegszobában levő tárgyak révén a fertőzés továbbterjedhessen. Éppen ezért a betegszobában csak azok a tárgyak legyenek, amelyek a beteg ápolásához és kezeléséhez feltétlenül szükségesek. Fertőtlenítés nélkül semmit sem szabad a betegszobából kivinni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás