Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A fekélybetegek étrendje

A fekélybetegek étrendje

A fekélybetegek diétájának alapelve részben a kímélet, ezért az étrend folyékony-pépes, illetve rost- és fűszerszegény formáját adjuk, a beteg állapotától függően. Ugyanakkor igen lényeges a szükséges energia-, fehérje-, zsír- és vitaminmennyiség.
Régebben az ulkuszbetegség diétás étrendjeit római számokkal jelölték. Így beszéltünk „Ulkusz-I, -II, -III, -IV” diétákról.

Az „ Ulkusz-I” diéta megfelel a folyékony étrendnek.
Az „ Ulkusz-II” diéta lényegében az alapétrend pépes változata.
Az „Ulkusz-III” diéta az alapétrend rost- és fűszerszegény változata.
Az „Ulkusz-IV” diéta megfelel a gyógyintézeti alapétrend könnyű vegyes konyhatechnikai előírásainak.

Az étrend folyékony-pépes, majd rost- és fűszerszegény változata lényegében a Meulengracht-diéta, amelyet vérzés után alkalmazunk. Alapelve: mennél nagyobb a vérzés, annál nagyobb a beteg étel- és italszükséglete. A beteget nem koplaltatjuk, hanem a vérzést követő napon öt étkezésben energiában, fehérjékben és vitaminokban kielégítő, folyékony-pépes étrendet adunk.
Fekélybetegségben nemcsak a beteg szerv, hanem a betegség folytán legyengült szervezet, az egész ember gyógyítása a cél. A rossz emésztés, a felszívódási zavarok megváltoztatják a betegségben szenvedők tápanyagszükségletét. A táplálékban elegendő fehérjét: testsúly kilogrammonként 1,2-1,5 g-ot kell bevinni. Hasonló mennyiségben kell adni a zsírt is. Szénhidrátból Sg/testsúly kg az igény. Vitaminokból a normál vitaminmennyiség többszöröse a szervezet szükséglete.
Az ételek fogyasztásánál különösen ügyelni kell a gyakori kis étkezésekre. Kezdetben a kétóránkénti étkezések, később is a napi hét-, ill. hatszori étkezés kívánatos. Helyes az elalvás előtti étkezés, hogy a gyomor az éjszaka folyamán ne álljon üresen. Ugyancsak ajánlatos a betegek éjjeliszekrényére éjszakára is piskótát, kekszet, egy pohár tejet helyezni, hogy ha felébred éjszakai étkezésre is legyen lehetősége.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás