Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás étrendje

A heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás étrendje

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreatitisz) étrendje

A betegség első napjaiban éheztetjük és szomjaztatjuk a beteget. A folyadék és elektrolitszükségletet parenterálisan kell a szervezetbe juttatni. Később hideg teát, gyümölcslevet lehet adni. A 4., 6. naptól szénhidráttáplálás kezdhető el (gyümölcslé, cukros tea, burgonyapüré, teában áztatott keksz, piskóta). A nitrogénegyensúlyt aminosavinfúzióval kell biztosítani. Lassan lehet az étrendet Novomalt, Zamakó és más fehérje- és szénhidráttartalmú tápszerrel bővíteni. Zsírnemű táplálékot csak hetek múlva adhatunk, először vaj, finomított étolaj formájában. Zsiradékot először naponta legfeljebb 10 g-ot fogyaszthat a beteg, a mennyiséget csak lassan növelhetjük 20-30 g-ra. A nitrogén-anyagcserét aminosavinfúziókon kívül még plazma- és teljes
vértranszfúziókkal is egyensúlyban tarthatjuk.
Az akut pankreatitisz gyógyulása után még évekig kímélő diétát kell tartani: zsírszegény (20-30 g zsír) étrend rost- és fűszerszegény változatát, könnyen emészthető formában elkészítve. Az alkoholfogyasztása szigorúan tilos.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás (krónikus pankreatitisz) étrendje
A diéta típusa a zsírszegény étrend, rost- és fűszerszegény formája, nagyjából az epebetegek diétájának megfelelő. Az ételek elkészítésekor gondosan ügyelni kell a feltárásra, feldarabolásra, felaprításra, nehogy a táplálék durva, rostos legyen. Még enyhébb fűszereket is csak mérsékelt mennyiségben fogyasszon a beteg. A szeszes italokat idült hasnyálmirigy-gyulladás esetében minden formában tilos fogyasztani. A túlhűtött ételek is fokozhatják a hurutos tüneteket. Az étrend tartalmazzon elegendő vitamint is, mert e betegek igen hajlamosak a lesoványodásra, vitaminhiányos állapotokra. Ha a hasnyálmirigy megbetegedése a szigetszervre is ráterjedt, a vizeletben megjelenik a cukor. Ilyen esetben inzulinkezelést vezetnek be, és az étrend továbbra is szénhidrátban gazdag marad.
A kialakult cukorbetegség étrendi kezelése csak a gyulladás lényeges javulása után veheti kezdetét. Mivel a hasnyálmirigyre ingerlően hatnak a nagyobb étkezések, ezért helyesebb gyakori kis étkezéseket bevezetni. A beteg tűrésétől függően igyekezzünk fehérjebőséget biztosítani a pancreasregeneráció érdekében.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás