Kezdőlap / Állatok / Kutya / Pireneusi hegyi kutya

Pireneusi hegyi kutya

A pireneusi hegyi kutya őshazája a Pireneusi hegyvidék. A fajta őseit a franciák patou-nak hívták. Feladata régen a gulyák és nyájak védelme a ragadozóktól, főleg a farkasoktól és medvéktől, de kastélyokat és várakat is őriztettek e hatalmas, erős fehér kutyával. Színe fehér, kisebb szürke vagy barna foltokkal.
Jellemzői: Nagy erőteljes felépítésű kutya.
Marmagasság: A kan 70-80 cm, a szuka 65-72 cm. Súly: A kan kb. 60 kg, szuka kb. 45 kg.
Feje oldalai igen laposak. Az orrtükör teljesen fekete. Szemei enyhén ferdén ülők, kicsik sötét borostyánszínűek, de éber és megfontolt tekintete van. Fülei meglehetősen kicsik, háromszögletűek, lekerekített végekkel. Laposan a fejre hullnak. Izgalmi állapotban kissé magasabban hordottak. Erőteljes, meglehetősen rövid nyak , kevésbé fejlett lebernyeggel.
A mellső végtagok egyenesek, erőteljesek és zászlósak. A háta egyenes, masszív. Mindkét hátsó lábán jól fejlett, dupla farkasköröm található.
Hosszú, bozontos, zászlós farka van, nyugalmi állapotban mélyen hordott, lehetőleg egy kampóval a végén. Szőre sűrű és sima. Meglehetősen hosszú . A farkon és a nyakon hosszabb, ahol enyhén hullámos lehet.
Szín: Fehér vagy fehér szürke (vagy borz színű), fakó sárga, farkas színű vagy narancsszínű (rozsdás) foltokkal a fejen, a füleken és a farktőnél. A legbecsesebb a borz színű foltozottság. Néhány testén is visel foltokat.
Nagy mérete ellenére mozgása folyamatos, sohasem nehézkes, nagyon elegáns. Büszke, önálló és intelligens kutya.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply