Kezdőlap / Homeopátia / A homeopátia rövid áttekintése

A homeopátia rövid áttekintése

A homeopátia a 18. században Samuel Hahnemann (német orvos-kémikus) nevéhez fűződik, aki elsőként írta le és alkalmazta ezt az alternatív gyógymódot. A lényege, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait serkenti: ami lehet növényi- ,állati-, ásványi, vagy szintetikus eredetű anyag. A homeopaták a beteggel elbeszélgetve derítik ki fizikai és lelki állapotát (szóba kerül a beteg múltja, öröklött betegségei, szokásai, életkörülményei, érzései, tünetei) Így az egyént gyógyítja, nem csak a betegséget. Hahnemann kísérletei és megfigyelései azt a teóriát követik, hogy minden betegségre olyan szert alkalmaz, ami egy egészséges ember számára a betegség tüneteit váltaná ki. A homeopátiás készítmények előállításánál a legszembetűnőbb, hogy hígítják, és rázzák; így szabadítva meg a vegyületet az esetleges toxikus anyagoktól. A kész, forgalomban lévő termékekben hordozó anyagként csak tiszta vizet, alkoholt vagy tejcukrot tartalmaznak. A mai forgalomban levő homeopátiás készítmények 2 fő csoportba sorolhatók: -Mono készítmények mint neve is mutatja egy anyag felhasználásával készült, ezért forgalmi elnevezése is ezt sugallja számunkra: mindig a felhasznált anyag latin neve, és egy betű-szám kombináció: ami a potencia fajtáját és nagyságát jelzi.

3 potenciatípusba soroljuk alkalmazásuk szerint:

Alacsony potencia: Akkor alkalmazzák ha főleg testi tünetet szeretnének kezelni. /D6-D15 vagy C6-C12/

Közepes potencia: Ha a tünet testi és lelki eredetű. /D30, C15, C30/

Magas potencia: Főleg lelki tünetek esetén; illetve elsősegély esetén használják. /D200,C200 és magasabb potenciát csak szakember javasolhat!!!/ -Komplex készítmények több agyag (némelyik 10 komponens) felhasználásával készül, ezért elnevezésük fantázianév betű-szám kombináció nélkül. Az adagok személyre szabottak, és ismétléssel fejtik ki hatásukat fentről lefelé; illetve belülről kifelé távozva. Nagyon fontos, hogy a csomagolásból a minimális szennyezés mellett alkalmazzuk a készítményt.

A kiszerelése és megjelenése is változó, ami a hordozó anyagtól függ elsősorban. A Mono készítmények elsősorban kis adagolókupakkal ellátott műanyag 5 cm magas tégelyben kerül forgalomba; amelynek színe a potencia nagyságát jelöli./narancssárga,kék, zöld, lila/ Apró cukorgolyókat tartalmaz,ami könnyen adagolható /alkalmanként 1-5 golyót kell elszopogatni/, és az adagolókupakból azonnal a szájba önthető. De léteznek: tabletták, kenőcsök, kúpok, injekciók és oldatok is. Magyarországon 1820-as évekre vált ismerté a homeopátia és alkalmazását elfogadni, alkalmazni kezdték. Ekkor körülbelül 200 szer állt a homeopaták rendelkezésére. Több kórházat alapítottak a nagyvárosokban szerte az országban. 1860-1870-ben Magyarországot a homeopátia fellegvárának tartották. 1991-ben megalakult a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. Napjainkban több mint 4000-et kísérleteztek ki.

A homeopátia előnyei és hátrányai:

Előnyei: A homeopátiás szerekben nincs mérgező anyag mivel a szerek csak tiszta vizet, alkoholt vagy tejcukrot tartalmaznak, és más gyógymódokkal,gyógyszerekkel sem lépnek kölcsönhatásba. Olcsó mert a homeopátiás szerek előállítása minimális költséggel jár.

Hátrányai: A homeopátia ma is Hahnemann által lefektetett elméletén alapszik. Hatásossága a mai napig klinikai vizsgálatokkal nincs alátámasztva.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Homeopátia véleményei.

A homeopátia a mai orvostudományi ágazat egyik legjobban feljövő ágazata. A jelentése leegyszerűsítve olyan gyógyszerekkel …

Hozzászólás