Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / A hüvelygombásodás kialakulásának okai

A hüvelygombásodás kialakulásának okai

Szinte minden nő találkozik élete folyamán a hüvelygombásodás okozta rendkívül kellemetlen tünetekkel.
A női hüvely egészséges állapotát a benne megtalálható tejsavbaktériumok biztosítják. Ezek védenek a fertőzésekkel szemben és biztosítják a hüvely egészséges ph értékét.
Amennyiben valamilyen oknál fogva megváltozik a hüvely savas ph értéke, könnyen hüvelygombásodás léphet fel.
A férfiak tévhitével ellentétben ez a betegség nem kizárólag szexuális úton terjed, bár kétségtelen, hogy a nők a betegség kezelésének elmulasztásával könnyedén átadhatják partnerüknek azt.
Bármilyen életkorban, életszakaszban előfordulhat a betegség, de vannak olyan tényezők, amelyek kifejezetten hajlamosítanak a megbetegedésre. Ilyen rizikófaktornak minősül a terhesség időszaka, a cukorbetegség valamint talán a leggyakoribb az antibiotikum szedés. Hasonlóan a gyomorban élő „hasznos” baktériumok pusztulásához az antibiotikum a hüvely egészséges egyensúlyát is felboríthatja. Éppen ezért a megelőzés szempontjából célszerű antibiotikum szedés ideje alatt recept nélküli hüvelykúpot alkalmazni az egyensúly megőrzésének céljából.
Egyes allergiás megbetegedések, fogamzásgátló tabletták szedése, műszálas alsónemű használata, fogyókúra, vitamin – és ásványi anyagok hiánya, gyenge immunrendszer , egyes illatszerek használata, szappannal történő mosakodás a nemi részeken, nem megfelelő higiéniás viszonyok mind – mind hozzájárulhatnak a kellemetlen tünetek kialakulásához.
Az intim területeket minden esetben intim mosakodó szerekkel célszerű tisztán tartani.
A nők nagy százaléka szenved rendszeresen hüvelygombásodástól.
A betegség kezelése gyakran hosszú időt vesz igénybe, és sokszor visszatérnek a panaszok, ezért is fontos a megelőzés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hüvelygomba-gombás fertőzés

A hüvelyi gombás fertőzés egy gyakori, zavaró, kellemetlen fertőzési forma a nők körében. Biztonságosan és …

Hozzászólás