Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A hüvelyi pesszárium

A hüvelyi pesszárium

Lényegében egy, a méhszájra helyezett félgömb alakú, vékony (0,4 mm vastagságú) gumisapka, acélgyűrű peremmel, amely megakadályozza az ondósejtek bejutását a méhbe.
Magyarországon az úgynevezett Ramses-típust forgalmazzák. Azoknak a nőknek, akik még nem szültek, általában a 60-65 mm-es, már szült nőknek a 70-75 mm átmérőjűek ajánlhatók. Alkalmazását mindenképpen orvosi vizsgálatnak kell megelőznie, és ekkor történik az egyéni adottságokat figyelembe vevő méretrendelés is.
Ugyancsak az orvos feladata a hüvelyi pesszárium használatának megtanítása is, melyet a nők többsége hamar elsajátít. A szeretkezés után helyes 6-8 órát fennhagyni (tehát esti együttlét után reggel eltávolítani). Nem helyes azonban kivételével fél napnál hosszabb ideig várni. Megfelelő tisztán tartás esetén hosszú ideig alkalmazható. Hatásfokát a fogamzásgátló Timidon zselével történő kombinálás jelentősen növeli. A Timidon zselével a pesszárium mindkét oldalát, de különösen az eszköz peremét kell bekenni. Előnye, hogy nem biológiai, hanem mechanikai védelmet biztosít, a partner nem érzékeli, s mivel nincs bent állandóan, nem okoz gyulladást.
A női cikluson belül a megtermékenyítés elvileg csak szűk időhatárokon belül történhet. A magömlést követően az ondósejtek mintegy 48 óráig képesek a megtermékenyítésre. A petesejt életképessége sem hosszabb, sőt egyes megfigyelések szerint ritkán haladja meg a 24 órát. Mindebből következően a két havivérzés közötti női ciklus során fogamzás csak a tüszőrepedés napján, valamint az ezt megelőző és követő egy, esetleg két napon történhet. A tüszőrepedés és a havivérzés jelentkezése között összefüggés van: a tüszőrepedés a következő havivérzés kezdőnapja előtt 11-18 nappal történik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás